Ai ramas fara bani inainte de ziua de salariu si nu ai cu ce plati unele cheltuieli urgente? Overdraftul te poate scoate din impas. Overdraftul este o linie de credit in Lei disponibila in cadrul contului curent cu card atasat. Dupa ce disponibilul contului tau a ajuns la zero, intra in functiune descoperitul de cont, pentru care datorezi dobanzi bancii.

Multi romani constata ca nu le ajunge salariul pana la sfarsitul lunii si sunt nevoiti sa se imprumute de la prieteni pana la ziua de salariu. Poti scapa de astfel de situatii delicate cu ajutorul facilitatii Overdraft .

Imprumut de urgenta

Overdraftul functioneaza ca o plasa de siguranta pentru situatiile in care ti-ai cheltuit integral salariul, dar ai nevoie de bani pentru cheltuieli urgente, precum plata unor reparatii in locuinta sau pentru achitarea unor facturi.

Scopul Overdraftului este sa acopere cheltuieli pe termen scurt si nu trebuie confundat cu un credit de consum.

Facilitatile de tip descoperit de cont sunt strans legate de cardurile de salariu. Valoarea maxima a creditului variaza intre trei si noua salarii, in functie de banca. Daca ai deja alte credite, suma pe care ti-o poate imprumuta banca va fi mai mica.

Avantaje pentru Overdraft
* Usor de utilizat: ai acces la bani prin cardul de salariu
* Acces permanent la fonduri prin card
* Reincarcabil –pe masura rambursarii sumelor utilizate, acestea pot fi utilizate din nou
* Flexibilitate: iti poti acoperi nevoile personale. Tipurile de cheltuieli nu sunt restrictionate, ca in cazul creditelor auto sau pentru casa
* Fara garantii suplimentare
* Rambursare anticipata fara comision
* Banca nu percepe taxe si comisioane pentru neutilizarea descoperitului de cont
* Birocratie redusa: nu trebuie sa platesti rate in fiecare luna. In momentul in care contul tau este alimentat, sumele sunt folosite pentru stingerea descoperitului

Dobanda la Overdraft

Pentru suma cheltuita din overdraft banca percepe o dobanda. In general, dobanzile la Overdraft sunt mai mici decat cele la creditele de consum negarantate (banca avand acces la contul tau de salariu) si mai mici decat la cardurile de credit.

Pentru suma utilizata din overdraft intr-o luna banca iti va retine dobanda aferenta in luna urmatoare. In consecinta, costurile pe care le suporti sunt direct proportionale cu suma utilizata din credit si cu numarul de zile in care contul tau a fost pe minus.

Sumele intrate in cont vor fi utilizate in primul rand pentru acoperirea creditului. Astfel, si dobanzile datorate scad corespunzator pe masura ce alimentezi contul.

Cat de mare ar trebui sa fie Overdraftul?

Valoarea descoperitului de cont poate ajunge pana la noua salarii lunare. Este recomandat insa sa nu utilizezi la maximum aceasta suma, deoarece risti sa intri intr-o spirala a dobanzilor, adica luna de luna o parte importanta a  veniturilor tale sa fie utilizate pentru acoperirea dobanzilor. Este recomandat ca valoarea maxima a liniei de credit sa fie o suma pe care sa o poti acoperi in 2-3 luni din acea parte a salariului necheltuit.

Trebuie sa anunti banca la orice schimbari ale salariului sau angajatorului

Prin contractele de credit, bancile solicita clientilor sa transmita daca si-au schimbat jobul. Daca nu respecti aceste obligatii si banca vede ca au aparut schimbari in rulajele contului, te poti trezi ca ti se solicita  rambursarea imediata a sumelor si ca iti este blocat descoperitul de cont.

Cum controlezi cat ai cheltuit din Overdraft si ce dobanzi ai de platit

Poti vedea sumele cheltuite “pe credit” cu ajutorul extrasului de cont, accesibil pe Internet Banking sau trimis lunar prin posta. Tot aici vezi si dobanzile care au fost retinute de banca.

Informatii de la ATM

Informatii privind soldul contului curent si sumele disponibile din descoperit sunt disponibile si la bancomate.

Atentie insa, la unele banci se afiseaza suma totala (sold + descoperit).

Material realizat de specialistii Volksbank.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)