Credit foto: www.stock.adobe.com

Scenariul macroeconomic actual continuă să fie volatil, arată analiștii financiari. Inflație crescută, criză energetică, recesiune posibilă în rândul marilor economii ale lumii, tensiuni geopolitice, chiar și la granițele țării noastre – sunt doar câteva dintre motivele de îngrijorare pentru investitori.

Cu toții ne confruntăm, în ultima vreme, cu această serie de evenimente care influențează piețele de capital, generând volatilitate. Analiștii financiari întrevăd potențialul unui „raliu amplu” pe piața metalelor prețioase în 2023. Pe piețe, toți factorii sunt intercorelați, iar acest aspect poate determina scenarii diferite față de cele „din manual”. Statutul de activ de refugiu al aurului se menține, fiind o tendință oarecum generală, valabilă în toată lumea – de mii de ani aurul este asociat, pe tot globul, cu „bogăția”.

Dar cum ne protejăm investițiile în aur în vremuri economice nesigure, când până și activele de refugiu tind să fie supuse unor fluctuații variate? XTB, lider în domeniul investițiilor, vine în ajutorul investitorilor, atât a celor experimentați, cât și a celor începători, cu o serie de strategii pentru tranzacționarea aurului, într-un eBook disponibil pe site-ul companiei, ca parte a proiectelor ample de educație financiară pe care compania le desfășoară în România, de ani de zile.

„Un investitor trebuie mai întâi să se preocupe de propria sa educație. Este un lucru vital în lumea dinamică în care trăim. Pentru a stăpâni pârghiile ce ne ajută să înțelegem cum putem marca profit în urma investițiilor la bursă e nevoie de multă auto-educare. Este important să ajungem să stăpânim noțiuni de macro-economie, să înțelegem sectoarele economice în care vrem să investim, dar și să cunoaștem elemente de analiză tehnică și fundamentală specifice investițiilor la bursă.”, precizează Irina Cristescu, General Manager, XTB România.

În cei peste 14 ani de activitate în țara noastră, XTB România a dezvoltat una dintre cele mai complexe platforme de educație financiară. Compania oferă gratuit mii de materiale educaționale, pentru toate nivelurile de experiență. Este o practică des întâlnită în rândul investitorilor de a deține aproximativ 5-10% din valoarea portofoliului într-o formă de aur, fie lingouri fizice și monede sau instrumente cu deținere precum ETF-urile. Această decizie are ca scop diversificarea deținerilor și, eventual, protejarea împotriva prăbușirii valorii acțiunilor și obligațiunilor.

Totuși, nu este neapărat nevoie să achiziționăm aurul în sine. Avem la dispoziție și instrumente financiare moderne, numite „contracte pentru diferență”, CFD-urile cu suport pe metale prețioase, inclusiv aur. Deși sunt mai riscante, aceste instrumente au o flexibilitate sporită și permit realizarea câștigurilor, chiar și atunci când piața este în scădere.

Oferta generoasă de la XTB, un One-Stop Shop divers, aduce laolaltă peste 5.400 de instrumente financiare, de toate felurile, utile atât pentru traderii cu experiență, cât și pentru cei care tocmai și-au început drumul pe calea fascinantă, dar nu lipsită de suișuri și coborâșuri, a investițiilor. În eBook-ul recent alcătuit pentru toți cei pasionați de „metalul regilor”, XTB prezintă trei strategii de investiții:

1. Strategia simplă bazată pe medii mobile. Aceasta este potrivită celor aflați la primii pași pe burse. Ce sunt „mediile” în acest context? Ele reprezintă un indicator principal de analiză tehnică. O persoană care se află la primele tranzacții bursiere poate analiza, mai ușor, prețul aurului utilizând anumite tehnici clare pentru a determina tendințele, precum comportamentul modelului de prețuri sau mediile mobile (MA). Strategia simplă presupune, practic, aderarea la trendul dominant.

2. Strategia de a adera la un trend predominant, în urma unei corecții. Aceasta este utilă celor care au acumulat deja ceva experiență pe burse, dar nu dețin o vastă experiență în domeniu. Pentru a aborda o astfel de strategie, persoana în cauză trebuie să fie capabilă să recunoască impulsuri și corecții simple ale mișcărilor pieței.

3. Strategia care se bazează pe „spargerea” falsă a nivelurilor de rezistență. Aceasta este dedicată traderilor cu experiență, care știu să-și gestioneze eficient emoțiile pe burse. Evident, este o strategie complexă, pe care o putem practica cu succes doar după ce stăpânim destul de bine primele două strategii.

Pentru fiecare dintre cele trei strategii dedicate investițiilor în aur, analiștii cu experiență din cadrul casei de brokeraj XTB România ne vor ajuta să studiem:
 Principalele ipoteze. Vom afla cum putem să determinăm așa-numitele „niveluri de rezistență / suport”.
 Semnalele pentru a activa o tranzacție.
 Cumpărarea – formațiuni de preț care pot confirma activarea unei poziții Long.
 Vânzarea – formațiuni de preț care pot confirma activarea unei poziții Short.
 Parametrii ordinelor „salvatoare” de tip Stop Loss (SL) și Take Profit (TP), disponibile direct din platforma de tranzacționare. Acestea ne protejează portofoliul în cazul volatilității crescute pe burse.

XTB ne oferă și posibilitatea unui cont demonstrativ, educațional, gratuit, unde putem exersa orice strategie ne dorim, cu bani virtuali, înainte de a ne folosi efectiv fondurile proprii.

Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 82% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)