Din capul locului, mentionez faptul ca acesta este un pamflet si trebuie tratat ca atare. Materialul prezinta o insiruire de intamplari nepovestite, care nu au neaparat legatura intre ele. Orice asemanare cu persoane sau fapte reale este pur intamplatoare. In general, faptele s-au petrecut la putin timp dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de 1,2 franci/euro, ceea ce a generat prabusirea leului fata de moneda elvetiana.

* Primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, a declarat ca, in sedinta de urgenta a Consiliului General al Capitalei convocata in urma deciziei Bancii Nationale a Elvetiei care a condus la deprecierea leului fata de francul elvetian, s-a decis ca, incepand cu data de 15 ianuarie 2015, Strada Doamnei sa fie redenumita Strada Francului. La putin timp dupa anuntul edilului, pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei a fost actualizata adresa institutiei: Strada Francului, Nr. 8, Sector 3, Bucuresti.

* Dupa ce OTP Bank, Volksbank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Millennium Bank si Banca Romaneasca au anuntat ce decizii au luat pentru clientii cu credite in franci elvetieni, reprezentantii Bancpost au precizat, sub protectia anonimatului, ca nu pot avea o pozitie oficiala despre criza imprumuturilor in CHF, deoarece Robert Zanescu, directorul de comunicare, si-a dat demisia din luna decembrie 2014.

* Raiffeisen Bank a transmis celor 8.800 de clienti cu credite in franci elvetieni SMS-uri cu mesajul ”Reusim impreuna”.

* Presedintele Volksbank, Benoit Catel, l-a sunat imediat pe Horia Ciorcila de la Banca Transilvania pentru a-i reaminti ca cel mai important angajament din taina casatoriei este “impreuna, la bine si la rau”.

* Seful Banca Transilvania s-a repliat si a modificat strategia de dezvoltare a retelei teritoriale din strainatate, stabilind ca prioritate deschiderea unei sucursale Banca Transilvania in Zurich unde sa acorde credite in franci elvetieni diasporei romanesti pentru a capata experienta in relatia cu clientii cu imprumuturi in CHF de la Volksbank. De asemenea, Banca Transilvania a solicitat Volksbank International AG, principalul actionar al Volksbank Romania, ca tranzactia de cumparare a filialei locale sa se realizeze in franci elvetieni. Astfel, suma de 600 de milioane de euro urmeaza sa fie achitata de Banca Transilvania in CHF, la cursul istoric.

* Dupa ce in toamna anului trecut directorul general al OTP Bank, Laszlo Diosi, recomanda clientilor cu credite in franci elvetieni sa le pastreze in aceasta moneda, “pentru ca nu poate fi mai rau de atat, existand un mare potential pentru imbunatatire”, la aflarea cursului oficial RON/CHF comunicat de BNR in dupa-amiaza zilei de 15 ianuarie 2015 care raporta o apreciere de 15% a francului fata de moneda nationala, seful OTP Bank i-a spus secretarei ca nu va prelua niciun telefon. “Gaseste si tu o scuza, spune-le ca sunt plecat”, a solicitat Laszlo Diosi, respingand, in acelasi timp, apelul primit pe telefonul mobil de la un anume Mr. Mugur Isarescu.

* Incurajat de editorialul “Ironia sortii: abia acum este cel mai bun moment sa iei un credit in franci elvetieni” scris de Cristian Hostiuc in Ziarul Financiar, Ion Tiriac l-a sunat pe Rasvan Radu si i-a solicitat sa introduca de urgenta in oferta UniCredit Tiriac Bank un credit in franci elvetieni.

* Premierul Victor Ponta a anuntat ca, in semn de solidaritate cu romanii care au credite in franci elvetieni, Executivul se gandeste serios la varianta incasarii tuturor taxelor si impozitelor in CHF, la cursul istoric. Totodata, invidios pe publicitatea gratuita de care s-au bucurat bancile care au acordat credite in franci elvetieni, seful Guvernului a precizat ca cel mai bun nume pentru banca de dezvoltare care va fi infiintata in prima jumatate a acestui an este CHF Bank. Presedintele noii institutii de credit va fi Enache Jiru. Propunerea premierului are insa putine sanse de reusita deoarece marca “CHF Bank” a fost deja inregistrata la OSIM pe numele lui Ilie Carabulea, proprietarul Bancii Comerciale Carpatica. Solicitarea a fost facuta telefonic inca de la inceputul lunii decembrie 2014 din penitenciarul Rahova.

* Radu Paraschivescu a precizat la emisiunea “Pastila de limba” de la Digi 24 ca abrevierea CHF vine de la Clienti Hrapareti si/sau Fraieri.

* Dupa ce Times New Roman a publicat stirea “Scuza perfecta! Ca sa nu dea de baut, milioane de romani pretind ca au credite in franci elvetieni”, cateva sute de clienti cu imprumuturi in CHF au organizat duminica in Piata Constitutiei un miting in semn de protest fata de atitudinea defaimatoare a jurnalistilor. Apoi, au facut o aroganta, deplasandu-se la Beraria H din Parcul Herastrau unde s-au cinstit cu cate un metru de bere.

* La mitingul clientilor cu credite in franci elvetieni, avocatul Gheorghe Piperea a informat audienta ca noul slogan al Asociatiei PARAKLETOS va fi CHF, care inseamna, dupa caz, “Credem in Haiducul Francilor” sau “Contestam Hotia Francilor”. Anuntul a fost intampinat cu urale si aplauze.

Sursa foto: AP Photo/Vadim Ghirda

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)