68% dintre tinerii romaniei sunt pozitivi. Poate excesivi de pozitivi atunci cand vine vorba despre timpul retragerii din activitate. Acestia se vad retragandu-se din activitate inainte de implinirea varstei standard de pensionare (asa cum este stabilita in prezent, la 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati), arata un studiu ING. In acelasi timp, referitor la modul in care ar vrea sa isi petreaca timpul dupa retragerea din activitate, imaginea pe care o au tinerii este in mod clar mai optimista decat cea a respondentilor cu varsta peste 35 de ani. Astfel, jumatate se vad calatorind cel putin o data pe an in strainatate comparativ cu 39% dintre persoanele cu varsta de 36-45 de ani, iar 62% cred ca se vor ocupa de hobby-urile proprii, comparativ cu 57% dintre respondentii din intervalul 36-45 ani. Doar 21% dintre tineri cred ca vor fi nevoiti sa continue sa lucreze pentru a-si suplimenta veniturile aferente pensiei, comparativ cu 47% dintre respondentii cu varste intre 36 si 45 ani.

Interesant de observat, aproape jumatate (49%) dintre tineri se considera principalii responsabili pentru a avea un venit adecvat propriilor nevoi la momentul in care se vor pensiona, iar 12% cred ca aceasta principala responsabilitate revine angajatorilor lor. 39% dintre tineri apreciaza ca statul este cel care ar trebui sa le asigure un nivel adecvat de venituri.

Aproximativ 60% dintre tinerii cu varsta 18-35 spun ca sunt interesati de stirile privind tematica pensiilor, iar interesul creste odata cu inaintarea in varsta – aproape 80% dintre persoanele din categoria 36-45 ani declarand acest lucru.

In acelasi timp, tinerii cunosc problemele cu care se confrunta sistemul public de pensii, considerand in proportie de 95% ca este “riscant” sa se bazeze exclusiv pe pensia pe care o vor primi de la stat, in principal din cauza schimbarilor ce pot surveni in privinta varstei de pensionare si a cuantumului veniturilor asigurate. 87% dintre respondentii cu varste intre 18 si 35 de ani cred ca valoarea pensiei de stat nu le va fi suficienta la momentul retragerii din activitate. De altfel, un sfert dintre tinerii care au participat la studiul ING se gasesc in prezent in situatia de a-si sprijini financiar parintii sau alte rude apropiate cu o suma de bani pe care le-o ofera lunar sau/si platind pentru ei diverse cheltuieli. Circa jumatate dintre persoanele pe care le sustin sunt pensionari.

Totusi, in privinta actiunilor pe care le intreprind pentru a-si construi un viitor financiar asa cum si-l doresc se remarca inca un decalaj important. Astfel, numai 12% reusesc sa economiseasca pentru pensie, chiar daca 54% dintre tineri si-au propus sa puna bani deoparte cu acest obiectiv – procent semnificativ mai mic decat cel inregistrat in intervalul de varsta 36-45 de ani (de 71%). Prioritatile pe termen scurt si mediu, mai tangibile si urgente, sunt cele care “acapareaza” economiile tinerilor, putin peste jumatate (52%) dintre ei declarand ca reusesc sa puna lunar deoparte cel putin 10% din venit pentru obiective diverse.

In ceea ce priveste participarea la sistemul de pensii administrate privat (P2), 33% dintre tineri au declarat ca stiu exact care este contributia lunara la fondul de pensii, comparativ cu 43% dintre persoanele de peste 36 de ani, iar 34% dintre tineri (versus 40% dintre persoanele peste 36 de ani) stiu cati bani au acumulat in contul individual de pensie privata obligatorie. in acelasi timp, peste 80% dintre tineri inteleg „mecanismul de functionare” a sistemului privat de pensii, respectiv faptul ca fondurile care se acumuleaza din contributii in conturile individuale le apartin si se vor intoarce la ei in viitor, neredistribuindu-se actualilor pensionari (procent relativ similar celui inregistrat pentru intervalul de varsta 36-45 de ani).

„Generatia Y, a tinerilor nascuti intre 1980 si 1995, este o generatie dornica sa gaseasca un echilibru intre viata personala si cea profesionala, iar acest lucru se reflecta si in optimismul si lejeritatea cu care privesc momentul retragerii din activitate. Vedem, in acest studiu, un tanar care isi doreste sa se pensioneze cat mai devreme, sa isi petreaca varsta a treia cat mai dinamic si preocupandu-se de propriile pasiuni, dar totodata inca destul de neimplicat si inactiv in a economisi individual pentru a putea avea stilul de viata dorit. Acelasi decalaj il remarcam si in practica, privind la procentul tinerilor care au o pensie facultativa in portofoliul ING Asigurari de Viata: doar 20% dintre clientii nostri au sub 35 de ani. Pentru a putea deveni realitate, aceste planuri trebuie insa sa fie sustinute de un demers individual de economisire, care sa inceapa cat mai din timp, deoarece astfel efortul necesar pentru a-si asigura nivelul de trai dorit la pensie va fi mai redus iar suma disponibila va fi mai importanta”, spune Marius Popescu, director general ING Asigurari de Viata.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)