UPDATE – Potrivit Associated Press, Bloomberg –  289 electori pentru D. Trump si 218 pentru H. Clinton. Donald Trump este al 45-lea preşedinte al SUA.

Se asteaptă emoţii puternice in piaţa de capital!

Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichizi 10 emitenţi din România, a deschis în această dimineaţă la 6.689 puncte, în scădere cu 1,8% faţă de şedinţa de aseară după rezultatul alegerilor din SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, ceea ce a cântărit negativ pe radarele investitori

Bursele europene au deschis in scadere: -3% Frankfurt, Paris – 2,83%.

Prețul petrolului a scăzut și el, cotația futures pentru barilul West Texas Intermediate (WTI) ajungând la 43,07 dolari, în scădere cu 4% față de valoare înregistrată la închiderea ședinței precedente și de asemenea cel mai scăzut nivel de după luna septembrie. Cotația futures pentru țițeiul Brent a scăzut cu 2,43%, până la 44,92 dolari.

Pieţele de capital şi moneda americană au înregistrat scăderi importante, în condiţiile unei curse prezidenţiale “surpriză” în Statele Unite, investitorii reacţionând la victoria republicanului Donald Trump.

UPDATE – Reactia pietelor a fost una plina de emoţii de moment, negative, dar dupa primul discurs al presedintelui ales, pietele si-au revenit, cotatiile au revenit pe plus.

“Pieţele de capital reacţionează de parcă cei patru călăreţi ai Apocalipsei tocmai ce au plecat de la Trump Tower,” a remarcat Sean Callow, un oficial al companiei Westpac din Sydney.

Preţul aurului a crescut spectaculos, în timp ce moneda naţională mexicană a intrat în picaj după ce Donald Trump a câştigat statul-cheie Carolina de Nord.

Acţiunile futures americane au scăzut cu peste 4,5%, efectul alegerilor din SUA fiind similar cu cel resimţit după votul britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, când pieţele globale au înregistrat pierderi de mai multe trilioane de dolari.

Investitorii se tem că o victorie a lui Donald Trump ar putea cauza haos pe pieţele de capital din întreaga lume şi ar avea efecte incerte asupra comerţului mondial.

Moneda mexicană s-a prăbuşit cu peste 12% faţă de dolar, aceasta fiind cea mai radicală evoluţie pe o zi din ultimele două decenii.

Dolarul a pierdut teren atât în faţa yenului japonez, cât şi în faţa monedei euro, scăzând cu 3,5%, respectiv 2,2%.

Efectul Trump pentru România

Analistul Aurelian Dochia susţine că, dacă Donald Trump va fi noul preşedinte al SUA, NATO ar putea dispărea, iar România ar rămâne fără apărare din această cauză.

”În vreme ce Hillary Clinton este garantul unei anumite continuităţi în politici inclusiv în politica externă şi cele economice, Donald Trump este văzut ca fiind cel care ar aduce mai multe surprize. Şi probabil că una dintre cele mai importante suprize este legată de politica externă americană care va deveni mai puţin ambiţioasă (…) A făcut unele declaraţii care sunt îngrijorătoare şi cu privire la NATO şi probabil că sub influenţa lui Trump rolul NATO s-ar putea diminua foarte mult.

Practic, fără poziţia americană în NATO, acesta nici nu ştiu dacă va mai rezista ca organizaţie de apărare internaţională şi asta evident că în Europa ar avea nişte consecinţe extrem de mari, în momentul în care Europa nu este pregătită pentru o alternativă de apărare în afara NATO (…) Schimbările sunt forte importante deşi nu sunt foarte vizibile de pe o zi pe alta, ele manifestându-se pe o perioadă mai lungă de timp şi nu vor fi direct legate de relaţia SUA – România. Vor fi mai degrabă o urmare a unor schimbări la un nivel mult mai larg, la nivel european şi internaţional”, a declarat Aurelian Dochia, membru al CA BRD Finance şi fost consultant la Banca Mondială şi BERD.

TRUMP la un pas de victorie!

La ora redactării articolului, Donald Trump are 267 de electori (mai are nevoie de 3 pentru a câştiga), în timp ce Hillary – 215, potrivit AP.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)