Banca Naţională pregăteşte implementarea unor noi restricţii pentru creditarea populaţiei din primăvară, la recomandarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macropudenţială (CNSM), a anunţat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Surse: BNR va impune limite de îndatorare de până la 55%

“Face parte din măsurile pe care le va hotărî Comitetul Macroprudenţial. Le va recomanda Băncii Naţionale şi ea va reacţiona. Ceea ce pot să vă spun acum este că le-am discutat în şedinţa precedentă, nu s-a luat o decizie, le-am discutat şi în comitetul de politică monetară, cu toate că nu s-a dorit acest lucru. Monetariştii de la Banca Naţională vor să rămână monetarişti mai puri, dar asta e lumea către care ne îndreptăm. Tangenţial, le-am discutat şi în Consiliul de Administraţie”, a spus Isărescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, măsura privind restricţiile la creditarea populaţiei intră într-un mix mai mare.

“Se va spune: mixul de politici monetare şi fiscale care să asigure şi aşa mai departe, vom pune acolo şi ceva macroprudenţialitate. Mulţi dintre colegii mei nu sunt de acord cu ce v-am spus. Lumea se schimbă, ne schimbăm şi noi cu ea şi încercăm să facem lucrurile să meargă mai bine. Dacă se vor lua asemenea măsuri, probabil prin primăvară”, a precizat guvernatorul BNR.

“Finanțarea acordată populației a depășit deja pragul de semnal”, afirma în luna septembrie Florian Neagu, BNR.

Această măsură vine firesc, după atentionările oficialilor BNR, care au punctat, tot mai des, riscurile la care sunt supusi romanii cu credite in lei. Pe langă dobanzile în creştere, debitorii se confruntă cu creşterea preţurilor din zona imobiliară iar gradul de îndatorare, practicat de fiecare bancă în mod diferit, îi plasează pe romanii cu venituri mici în zona de risc.

“Volumul de credit acordat în ultimii ani la un nivel favorabil al dobânzii a depășit volumul din 2007  -2008, când aveam condiții favorabile de curs de schimb. Cum suntem cu rata dobânzii la minime istorice va veni un răstimp când rata dobânzii va crește, iar serviciul datoriei se va majora semnificativ pentru cei mai vulnerabili”, a mai spus Neagu, precizând că atunci când BNR se „uită la gradele maxime de îndatorare aplicate de bănci descoperim unele relativ mari față de ceea ce am vrea să vedem”, afirma Florian Neagu, director adjunct al Direcției de Stabilitate Financiară, din cadrul Băncii Naționale.

În luna noiembrie, seful Direcţiei de Stabilitate Financiară din Banca Naţională a României, Eugen Rădulescu, e vorbit în mod direct despre îngrijorările Băncii Centrale.

Statisticile BNR arătau că o creştere a dobanzilor cu două puncte procentuale, ar duce îndatorarea populaţiei la un grad de 80% din veniturile. Şi problema majoră reprezintă debitorii cu venituri mici şi multe credite, inclusiv la IFN-uri şi care nu se află în baza de monitorizare.

“Nu numai că avem un grad de îndatorare care creşte în continuare, el este neuniform distribuit pe trepte de venituri. În momentul de faţă, din datele pe care le-am centralizat noi la bancă, avem informaţia că la nivelul persoanelor din ultima treime de venituri, veniturile cele mai de jos, serviciul datoriei în veniturile disponibile este aproape de 70%.

Calculul nostru a fost că la 2 puncte procentuale în plus la dobândă, din care unul s-a şi întâmplat, ajungem la 80% de la 70%, din venitul disponibil şi devine povară de plată a ratei scadente. Aceste evidenţe nu cuprind toate creditele. Nu avem creditele de la IFN-urile care nu sunt în Registrul special. Nu avem decât câteva credite de la o serie de IFN-uri care au acceptat să raporteze nişte date la Biroul de credite. Informaţia pe care o avem nu e completă”, a explicat Eugen Rădulescu.

Există deja clienţi care au “dat de greu”. Romanii se plang că rata lunară a crescut, în multe cazuri, şi cu 15-20%. Debitorii cu credite în lei şi dobanzi variabile au înregistrat o creştere a ratei între 200 şi 400 de lei, din septembrie pană în ianuarie, după schimbarea ROBOR din octombrie şi ianuarie. Iar acest cost suplimentar nu este singurul.

Romanii cu credite se confruntă şi cu creşteri de taxe, scumpiri la alimente şi servicii, inflatia în creştere va duce la buzunare tot mai goale. Cu alte cuvinte, banii caştigaţi în 2017, prin salarii şi pensii mărite, se vor topi în gheaţa acestei ierni grele.

Şi astfel, ajungem în primavară cu noi condiţii de creditare, cand BNR va inteveni prin plafonarea gradului de îndatorare.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)