Prevederile proiectului de Hotărâre de Guvern, postat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe, pot contribui la destabilizarea și mai accentuată a situației companiilor active pe segmentul de asigurări RCA, lovit de falimentul CITY Insurance. Potrivit celor mai recente date oficiale furnizate de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, rata combinată în ceea ce privește asigurările RCA se ridică la peste 130%.
Cele 6 luni de tarife plafonate nu rezolvă fondul problemei care marchează, în acest moment, piața de RCA. O parte din șoferi ar putea să se bucure de o formă de economie la achitarea primelor în următoarea perioadă. Aceasta ar fi, însă, urmată de o revenire la tarifele reale, care au la bază formule de calcul clare, care țin cont de daunalitatea crescută din țara noastră, tarifele de reparații și restul parametrilor importanți. În plus, aceste 6 luni riscă să afecteze stabilitatea companiilor de asigurări, acest lucru răsfrângându-se, în definitiv, tot asupra asiguraților RCA.
De altfel, o măsură similară din 2016 si-a dovedit ineficiența, aceasta având ca efect declanșarea unei proceduri de infringement de către Comisia Europeană pentru nerespectarea legislației europene în domeniu. Economiile aduse atunci asiguraților au fost nesemnificative, în schimb companiile de asigurare au fost afectate negativ de acele măsuri.

Proiectul de HG prevede și o măsură cu impact semnificativ asupra brokerilor de asigurare – limitarea comisioanelor de distribuție la maximum 5% din prima brută încasată. Prin aplicarea unei astfel de plafonări, cei aproape 40.000 de distribuitori în asigurări vor fi puternic afectați, într-o perioadă în care circa 1 milion de polițe RCA active la CITY Insurance urmează să expire. Acest lucru va afecta și clienții finali, care nu vor mai beneficia de consultanța de specialitate a unor intermediari în aceste momente când contează foarte mult să știe să aleagă un produs de asigurare de calitate.

“Considerăm că doar dialogul orientat spre găsirea de soluții viabile pe termen lung cu toate părțile implicate poate fi calea spre dezvoltarea sustenabilă a pieței asigurărilor, astfel încât situații similare cu falimentul CITY Insurance să nu se mai repete”, declară reprezentanții ApPA.

Reamintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor au lansat vineri, în consultare publică, un proiect de Hotârâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de 6 luni, pe fondul creșterilor mari de prețuri apărute după intrarea în faliment a City Insurance, fostul lider RCA.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)