Ti-ai pus intrebarea de ce bancherii te “invita” mereu sa platesti cu cardul, dar nu la ei la banca? Desi isi incurajeaza clientii si fac campanii importante pe tema platilor cu cardul, bancile nu accepta plata cu cardul la propriul ghiseu. Clientii sunt invitati de casieri sa retraga numerar de la bancomat pentru a face o plata. Doar in cazul platilor catre institutiile publice, cardurile sunt acceptate la ghiseu, dar nu pentru plati directe, ci pentru retrageri de numerar de la POS-uri. Ambele operatiuni sunt taxate, spre deosebire de platile cu cardul la comercianti, care sunt gratuite pentru clienti.

„Bancile nu au ca obiect de activitate comertul si nu pot accepta plati cu cardul. Cred ca nici nu ar fi o solutie sa se ajunga, de exemplu, la plata ratelor la credite cu cardul pentru ca atunci clientii ar putea utilizat un card de credit cu o dobanda mai mare pentru a achita un credit cu o dobanda mai mica, ceea ce ar conduce la un grad si mai ridicat de indatorare“, a declarat Catalin Cretu, directorul general pentru Romania al Visa Europe.

De ce? Pentru ca bancile au profituri mari din retragerile de numerar. Si acesta este doar un singur comision. Peste 85% din tranzactiile care se fac in Romania cu cardul sunt retrageri de numerar de la bancomate.

Daca s-ar modifica legea si cardurile ar fi acceptate la plata in aceleasi conditii in care clientii fac plati la comercianti, bancile ar pierdere incasari importante din comisioanele de retragere numerar de la ATM-uri sau POS-uri. De exemplu, retragerile de numerar la bancomatele bancii emitente a cardului sunt taxate cu pana la 0,2%, in timp ce un client care alege bancomatul altei banci plateste 0,5% plus o suma fixa de 2,5 lei. O parte din comisioanele percepute la retragerile din reteaua altei banci decat cea care a emis cardul ajunge la marile organizatii de plata Visa si Mastercard.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)