Presiunea BNR si presiunea Guvernului, care a restrictionat creditarea in Programul Prima Casa doar la moneda locala, vor forta bancile sa urmeze exemplu BCR sau ING si sa acorde credite ipotecare preponderent in lei, considera bancherii.

“Nu ne schimbam strategia (de a acorda credite exclusiv in lei pentru populatie – n.r.) pentru ca suntem convinsi ca este cea mai buna decizie si ca celelalte banci ne vor urma”, a spus Manfred Wimmer, vicepresedinte al Consiliului de Supraveghere la BCR si director financiar Erste.

BCR a platit pentru acesta “miscare indrazneata” – a pierdut cota de piata pe retail odata ce a renuntat la creditele ipotecare in valuta, spune oficilaul BCR.

El a aratat ca este increzator ca presiunea BNR privind creditarea in moneda locala se va resimti si in strategia celorlalte banci de pe piata, iar la aceasta se va adauga si noua formula a programului Prima Casa, care va restrictiona finantarile exclusiv pentru moneda locala.

Oficialul Erste crede insa ca banca centrala ar trebui sa faca inca un pas pentru sprijinirea creditarii in moneda nationala si sa mareasca ecartul in rezervele minime obligatorii in valuta, care se cifreaza la 20% din pasive, si rezervele minime obligatorii la lei, de 15%.

BCR si ING sunt singurele banci care au renuntat in mod formal la oferta de credite ipotecare in valuta.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)