Noua editie a Indicelui Rezidential pentru piata din Romania, lansat de EFG Eurobank Property Services SA, membra a grupului Eurobank, vizeaza evolutiile din al treilea trimestru al anului 2012. Procesul de urmarire a preturilor pietei imobiliare furnizat de indice ajuta la imbunatatirea transparentei pietei romanesti.

Indicele la nivel national al Romaniei a scazut cu -3,8% in al treilea trimestru din 2012 anuland castigurile din trimestrele anterioare ale anului si totalizand o reducere nesemnificativa de -0,4% de la inceputul anului 2012. Indicele a atins in prezent cel mai mic nivel din ultimii 6 ani, situandu-se usor mai jos decat nivelul trimestrului 3 din 2006. Reducerea totala a preturilor inregistrata anul acesta este cea mai mica de dupa 2008 si arata o imbunatatire a conditiilor de piata si o stabilizare a preturilor in raport cu anii precedenti.

Dintre zonele capitalei, Bucuresti Centru si-a mentinut pozitia de frunte la nivel national, preturile imobilelor continuand sa creasca in timpul trimestrului (1,2%) si inregistrandu-se o performanta pozitiva de 7,9% in 2012. Bucuresti Periferie mentine, de asemenea, o performanta pozitiva de 1,2% pe parcursul anului in ciuda pierderilor de -3,3% inregistrate in ultimul trimestru. Judetul Ilfov inregistreaza printre cele mai mari pierderi agregate pe termen scurt, mediu si lung, care se pot compara numai cu cele observate in Muntenia. Preturile apartamentelor au crescut in Bucuresti (4,8%) si la nivel national (1%) pe tot parcursul anului. Preturile proprietatilor noi au scazut in ultimul trimestru. In timpul primelor trei trimestre ale anului 2012, aceastea au totalizat o crestere semnificativa (7,2%) in Bucuresti, dar o scadere (-9,4%) la nivel national. Preturile proprietatilor vechi s-au mentinut relativ stabile.

Regiunile cu cea mai buna performanta in 2012 sunt Vest, Sud, Centru si Moldova, toate cu o crestere pozitiva, in timp ce Muntenia, Bucuresti & Ilfov si Nord au inregistrat o performanta negativa nu numai pe parcursul anului, dar si ca medie in ultimii 5 ani.

La nivel de municipiu, Craiova, Constanta, Brasov, Timisoara, Cluj-Napoca, Galati si Iasi au inregistrat o crestere pozitiva de la inceputul anului, de la un minim de 0,9% pana la un maxim de 6,9%, in ciuda volatilitatii performantei inregistrate in ultimul trimestru, sugerand o previziune de piata pozitiva pentru pietele urbane regionale. In timpul ultimului trimestru, valoarea indicelui pentru orasele importante din Romania, in afara de capitala, s-a mentinut aproape stabila, cu exceptia municipiului Oradea.

Evolutia indicilor inregistrati in ultimul trimestru indica faptul ca momentul de inflexiune al pietei rezidentiale nu s-a concretizat inca intr-o tendinta stabila. Diverse conditii interne si externe au generat un impact semnificativ asupra nivelurilor de preturi in al treilea trimestru din 2012. Printre alti factori, situatia economica externa complicata, vara politica extrem de tulbure din Romania si inrautatirea indicatorilor economici generali ai tarii (mai cu seama, cresterea indicelui preturilor de consum inregistrata in septembrie) au avut toate impact asupra nivelurilor preturilor si asupra posibilei stabilizari a indicilor. Cu toate acestea, nivelul general al indicilor inregistrati de la inceputul anului arata o majorare a preturilor in zonele urbane si a indicelui de apartamente la nivel national, cu scaderi limitate in afara oraselor mari. Majorarile de pret din orasele mari in anul 2012 au reusit, intr-o oarecare masura, sa compenseze scaderile, ducand la preturi aproape stabile pentru Romania, o imbunatatire clara a conditiilor de piata in comparatie cu aceeasi perioada din 2011.

EFG Eurobank Property Services S.A. este o subsidiara a grupului Eurobank. Infiintata in iunie 2005, drept un centru de servicii integrate, compania ofera solutii complete pentru domeniul imobiliar. EFG Eurobank Property Services S.A. a dezvoltat o vasta retea pe teritoriul Romaniei, coordonata din sediul central situat in Bucuresti. EFG Eurobank Property Services S.A. a reusit sa-si mentina pozitia competitiva in randul celor mai importante companii imobiliare din Romania, prin dezvoltarea unui portofoliu important de clienti, care include banci, Bancpost fiind principalul client, dar si institutii publice, fonduri imobiliare, investitori straini, companii locale de dezvoltare imobiliara si alte companii private.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)