Anca Dragu a vorbit intr-un interviu despre suplimentarea plafonului din Programul Prima Casă si strategia pe termen mediu. Ministrul de finanate da de inteles ca in curand suplimentarea plafonului de garanții va fi aprobata iar strategia va pune in discutie ca Prima Casă sa raman un program adresat tinerilor. “Probabil săptămâna viitoare, cel târziu cealaltă. Nu s-a aprobat încă, pentru că este în proces de avizare la ministere. Am venit acum cu o suplimentare de 500 de milioane de lei. De asemenea, avem 8 — 9 milioane (de lei — n. r.) redistribuiți din 2014.

Potrivit reglemantarilor, băncile să nu mai accepte cereri de credit dacă nu mai au plafon. S-a întâmplat din nou. Intrebata daca s-au luat masuri, Anca Dragu spune ca nu este in sarcina ministerului sa se intrepte impotriva bancilor.

“Noi nu avem cum să luăm măsuri împotriva băncilor. Acestea sunt sancționate de proprii lor clienți. Dar noi am constatat că există o cerere mai mare decât cea pe care o anticipam în ianuarie pentru acest program. Cred că este și urmare a faptului că au crescut veniturile disponibile ale populației. Vedem creșteri salariale de circa 12% pe medie, deci creșterea veniturilor se reflectă și în această cerere suplimentară pentru “Prima casă” și vine în special din zona tinerilor,” a spus Dragu intr-uninterviu pentru Agerpres.

Deci, este și un răspuns la întrebarea: ‘Creșterea economică se simte în buzunarele românilor?’. Păi, se simte, pentru că vedem consum mai mare, cerere mai mare la “Prima casă” etc.

AGERPRES: Ați anunțat și o strategie pe termen mediu pentru “Prima casă”. Veți lua în calcul și stoparea acestui program?

Anca Dragu: “Am făcut analize preliminare pe acest program și pe cererea și oferta de locuințe din România. Am constatat că există o ofertă deficitară, că, față de alte țări ale Uniunii Europene, România are ofertă mai mică de locuințe noi anual. De asemenea, confortul este mai scăzut decât în alte state europene. Probabil că acest program ar trebui să sprijine populația — și în special populația tânără — o perioadă mai lungă de timp, până când lucrurile se îmbunătățesc în această zonă de imobiliare.”

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)