Prima Casa, creditul vedeta al ultimilor sase ani, a avut in portofoliul unor banci o evolutie spectaculoasa. Programul guvernamental a constituit gura de oxigen de care aveau nevoie bancile pe timp de recesiune. Practic, se poate spune – fara a se considera o exagerare – ca acest tip de imprumutur a mentinut in viata activitatea de creditare din Romania in ultimii ani marcati considerabil de criza financiara.

Conditiile bune de care se bucura creditele Prima Casa, reprezentate de avansul de numai 5% si costurile accesibile, au generat efervescenta in randul romanilor dornici sa-si achizitioneze/construiasca o locuinta. Programul Prima Casa a fost lansat in data de 20 mai 2009 si a pornit efectiv o luna mai tarziu, cand au fost publicate si normele de aplicare.

Potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, de la debutul programului pana la finalul anului 2014, au fost acordate un numar total de 130.000 de credite Prima Casa, valoarea finantarilor fiind de aproape 5 miliarde de euro.

Interesant este faptul ca peste 70% dintre imprumuturi sunt concentrate in portofoliile a celor mai mari patru banci din Romania: BCR, BRD, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania. Publicatia online www.bankingnews.ro a obtinut, din partea mai multor institutii de credit, date despre numarul de imprumuturi Prima Casa acordate si despre valoarea totala a finantarilor.

BCR si BRD sunt la egalitate in ceea ce priveste valoarea creditelor Prima Casa atribuite pana in prezent, fiind departajate de numarul de contracte incheiate, indicator favorabil BCR.

Cea mai mare banca din Romania a acordat pana in prezent peste 38.000 de imprumuturi Prima Casa, cu o valoare totala de circa 1,5 miliarde de euro, in timp ce BRD a semnat peste 36.000 de contracte, insumand aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Urmatoarea pe lista in Topul Bancilor in programul Prima Casa este Raiffeisen Bank, care detine peste 12.000 de credite, cu o valoare care depaseste 430 milioane de euro. Institutia de credit austriaca este secondata de Banca Transilvania, care detine in portofoliul Prima Casa peste 8.500 de imprumuturi de peste 300 milioane de euro.

CEC Bank, o alta institutie de credit puternica pe segmentul imprumuturilor Prima Casa, nu a dorit sa furnizeze date exacte despre numarul si valoarea finantarilor acordate pana in prezent. ”In conditiile oferirii unuia dintre cele mai avantajoase produse de pe piata, vanzarile creditului Prima Noastra Casa au inregistrat o evolutie puternic ascendenta de la an la an, atat ca numar, cat si ca valoare. Astfel, in ultimii trei ani, valoarea acordata a crescut in medie cu peste 92% fata de anul anterior”, se arata intr-o pozitie oficiala transmisa redactiei www.bankingnews.ro.

Printre bancile care au o cota de piata considerabila pe segmentul imprumuturilor Prima Casa se numara si Alpha Bank, care la finalul anului 2012 avea deja peste 5.500 de finantari care totalizau 228 milioane de euro. (Vezi AICI ”Top Banci Prima Casa 2012”)

Banca Romaneasca a acordat pana in prezent aproximativ 6.000 de credite in valoare totala de circa 220 milioane de euro. Totodata, Unicredit Tiriac Bank detine un portofoliu de 1.400 de imprumuturi Prima Casa, totalizand 57 milioane de euro.

FNGCIMM a efectuat alocarile de sume pentru 2015 pentru acordarea de garantii intre cei 17 finantatori participanti in cadrul Programului Prima Casa. Plafonul total, aprobat pentru acest an prin H.G. nr.16/2015, este in valoare de 2,5 miliarde de lei si va fi utilizat in conditiile impartirii in mod egal a riscurilor si a pierderilor intre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, prin FNGCIMM si finantatori.

BCR a anuntat deja ca a obtinut un plafon de 490 milioane de lei in cadrul programului Prima Casa 2015. Institutia estimeaza ca va acorda peste 7.500 de noi credite Prima Casa. “BCR a primit un plafon in valoare de 490 milioane de lei pentru acordarea de garantii in cadrul programului Prima Casa 7. Preconizam ca vom utiliza integral plafonul alocat si vom avea nevoie de plafon suplimentar spre sfarsitul anului”, a declarat Ioana Mihai, Sef Departament Credite Garantate din cadrul BCR.

Si CEC Bank a facut deja public faptul ca poate acorda in anul 2015 credite in programul Prima Casa in valoare totala de peste 735 milioane de lei.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)