Guvernul a aprobat marti continuarea Programului Prima Casa cu un plafon de 1,2 miliarde de lei pentru garantiile care vor fi acordate in acest an. Acest prag este similar cu cel din 2013 si permite utilizarea sumelor repartizate anul trecut care nu au fost consumate. Modificarile au in vedere utilizarea cu prioritate in anul 2014 a diferentei nealocate din plafonul anului 2013 (aproximativ 22 milioane lei si 196 milioane lei pentru ANL) si a sumei alocate la data prezentei finantatorilor care au solicitat plafon, din plafonul anului 2013, dar care nu a fost consumat integral pana la data de 31 decembrie 2013 (aproximativ 158 milioane lei si 301 milioane lei pentru ANL), se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.

Programul Prima Casa a fost introdus in anul 2009, intr-un context in care fluxurile specifice tranzactiilor pe piata imobiliara erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultati in accesarea unui credit de investitii imobiliare destinat achizitionarii/construirii unei locuinte, dificultati determinate in principal de lipsa garantiilor solicitate de institutiile de credit.

Din anul 2011 pana in prezent, garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte se acorda de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat in cadrul etapelor anterioare, in limita plafonului reutilizat, rezultat in urma restrangerii garantiei statului, precum si a plafonului suplimentar acordat in anul 2012 si 2013.

Prin doua hotarari de guvern a fost alocat un plafon suplimentar al finantarilor pentru anul 2013 in valoare de 1,2 miliarde lei, din care 500 milioane lei sunt destinate pentru achizitia locuintelor construite de ANL.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)