Prima Casa ramane cel mai interesant credit pentru clientii dornici de achizitia unei case. Insa, cand vine vorba despre a decide banca si moneda de imprumut, clientii au multe dileme. O prima parere apare atunci cand se uita la diferentele de dobanda. Creditul in lei este mult promovat, iar cea mai mare banca, BCR, ofera doar un credit in moneda nationala. Daca in cazul marjei fixe de dobanda aplicata de banca, avantajul este de partea imprumutului in lei, 2.5% fata de 4% la euro, dobanda totala care cuprinde si indicele Robor sau Euribor la 3 luni, este mult mai mica la euro.

Dobanda mult mai mica pentru euro este data de valoarea indicelui Euribor la 3 luni, care in cursul anului trecut a coborat la cele mai mici valori istorice, sub pragul de 0.20%, in timp ce Robor la 3 luni a trecut de 6 procente. Astfel, diferenta de 1.5% dintre cele doua marje este depasita de cele 6 procente diferenta dintre indici, potrivit unei analize Moneycenter.
Dobanda DAE la lei dubla fata de varianta in euro

Pentru un credit Prima Casa in euro cu o valoare de 57.000 euro accesat pe o perioada de 30 de ani, dobanda este de 4.19%, iar dobanda DAE pleaca de la 4.50%. Cu o rata lunara de 276 euro pe luna, pe parcursul celor 30 de ani vom plati bancii 101.975 euro, aproape dublu fata de suma imprumutata.

In cazul in care locuinta are valoarea de 60.000 euro, cu avans de 5%, avem nevoie de un imprumut in valoare de 247.000 lei cu o dobanda DAE de la 8.5%. Rata lunara este de 1800 lei, iar suma de rambursat bancii ajunge la 660.800 lei.

Daca alegem un credit in lei, scapam de grija cursului de schimb valutar, in schimb costurile imprumutului sunt mult mai ridicate. In plus, si veniturile necesare pentru accesarea unui credit in lei sunt mai mari.

Venit mai mare pentru credite in lei

Venitul net pentru a accesa creditul in euro este de minim 2500 lei, pentru un grad de indatorare de 50%, in timp ce pentru a accesa imprumutul in lei, venitul net ar trebui sa fie de cel putin 3800 lei. In aceste conditii, pentru a obtine un credit cu o valoare mai mare, euro bate in continuare moneda nationala.

Chiar daca bancile incearca sa ne convinga sa apelam la credite in lei, diferenta de costuri dintre ele explica tendinta romanilor de a se imprumuta inca in euro.

Cei care aleg un credit in euro platesc mai putin cu peste 50.000 euro, pe toata durata imprumutului, fata de cei care au ales varianta in lei.

Nu trebuie sa uitam insa ca valoarea Euribor, care acum se afla ma valori minime de unde nu prea mai are unde sa scada, ar putea sa creasca in viitor, si astfel diferenta de dobanda dintre cele variante sa fie mai mica.

 

Sursa moneycenter.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)