Se schimba filosofia programului “Prima Casa”. Guvernul Ponta transforma “Prima Casa” in “Noua Casa”. Conform programului de guvernare al noului cabinet, schema de stat prin care statul garanteaza creditele imobiliare destinate achiiziţiilor de locuinţe va redenumit in Noua Casa si va fi adresat doar pentru achizitionarea de locuinte noi.

 

Pe cine scoate din criza noua forma a programului Prima Casa?

Consiliul Concurentei a atentionat in trecut, ca modificarea programului “Prima Casa” in sensul limitarii acordarii de garantii de stat doar pentru achizitia de locuinte noi ar putea intra sub incidenta legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pietei.

Ies astfel dezvoltatorii imobiliari din criza?

Ce spun analistii pietei imobiliare?

 

Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliare.ro, spune ca in momentul implementarii unei asemenea masuri, preturile locuintelor vechi vor fi foarte afectate, reglandu-se in mod (aproape) natural in raport cu cererea pe segmentul locuintelor vechi.

“Cererea va scadea insa semnificativ in conditiile in care va fi incurajata, printr-un program guvernamental, achizitia de locuinte noi. De altfel, in multe tari occidentale, diferenta de pret dintre o locuinta veche si una noua in aceeasi zona poate fi si de 1 la 5. Achizitia de locuinte vechi poate fi incurajata doar in conditiile in care vor exista alte programe dedicate acestui segment. Pe de alta parte, in urma implementarii unei asemenea masuri, sunt asigurate premisele pentru ca stocul de locuinte noi sa se epuizeze si, prin urmare, sa redemareze constructia de apartamente noi”, sustine Erimescu in ZF.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)