Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre prin care modifică costul finanţărilor în programele „Prima Casă” “Prima Masina” şi „Investeşte în tine”. Guvernul urmărește înlocuirea ROBOR cu noul indice de calcul – IRCC în toate contractele de credit.

Ministrul Eugen Teodorovici a explicat, după ședința de Guvern, că este o masura necesara ce va duce la scaderea costurilor de finantare a creditelor acordate prin programele guvernamentale „Prima Casă” “Prima Masina” şi „Investeşte în tine”.

“Pentru dobanda calculata creditelor acordate prin aceste programe se va utiliza indicele de referinta care va inlocui ROBOR. Acest indicator a fost introdus pentru a reduce costurile de finantare a imprumuturilor luate de cetateni si pentru a creste transparenta modului de calcul al dobanzilor”, a delcarat ministrului Teodorovici.

În ceea ce privește noul program “O casă, o familie”, Teodorovici a spus că acesta ar putea fi aprobat în prima jumătate a lunii iunie. Până atunci ar mai fi aspecte de clarificat, fapt pentru care se poartă discuții cu Asociaţia Română a Băncilor și cu Fondul de garantare.

Programul Prima Casă, dupa modificari:

„Costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului se compune din:

  • rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator; marja nu include costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, după caz;
  • comisionul de gestiune datorat FNGCIMM şi recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analiză, calculat la soldul garanţiei statului, se negociază anual între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice”.
  • finanţatorii au obligaţia prevederii exprese în contractele de credit a costurilor cu dobânda exprimată în raport cu IRCC şi, separat, a costurilor cu comisioanele;” .

Pentru programul „Investeşte în tine”, Guvernul are în vedere următoarele modificări: „Rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an; marja include toate costurile legate de acordarea şi derularea creditului în toate etapele finanţării”.

Şi Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi va fi amendat în vederea includerii noului indice de calcul: „Costul total al finanţărilor acordate în cadrul Programului, care este suportat de către beneficiar, se compune din rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 3% pe an; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator şi cheltuielile obligatorii legate de finanţare, în toate etapele finanţării; marja nu include costul asigurării, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate, prima de garantare, penalităţile percepute conform contractului de finanţare. (…)

Rata dobânzii IRCC, plus o marjă de maximum 3% pe an; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator şi cheltuielile obligatorii legate de finanţare, în toate etapele finanţării; marja nu include costul asigurării, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate, prima de garantare, penalităţile percepute conform contractului de finanţare”, potrivit Guvernului.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)