Guvernul a eliminat o serie de criterii din normele de aplicare ale programului “Prima Masina”. Prima masura “uitata” este varsta. Acum toti romanii cu varsta peste 18 ani, eligibili, vor putea beneficia de finantare de pana la 95% din pretul de achizitie al unui automobil nou, din care garantia statului va reprezenta pana la 50%.

O alta diferenta fata de varianta initiala a proiectului consta in renuntarea la prevederea ca un autoturism achizitionat prin programul “Prima Masina” nu poate fi instrainat in perioada de garantie. Astfel, masinile cumparate cu garantie de la stat prin acest program vor putea fi instrainate, in anumite situatii, sub conditia achitarii integrale a soldului finantarii garantate, potrivit unui comunicat transmis marti seara de Ministerul Finantelor Publice, care a postat pe site o noua varianta a proiectului normelor de aplicare ale programului, cu propuneri si observatii rezultate din procesul de consultare publica.

De asemenea, preluarea finantarii garantate si a autoturismului se poate face de catre orice alte persoane fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate prin novatie.

Conditii pentru a intra in Programul Prima Masina

– poti demonstra ca dispui de avansul cerut in program, de 5%

–  sa faci dovada, cu declaratia pe proprie raspundere si cu copia facturii proforma emise de vanzator, ca:

– autoturismul care se achizitioneaza in cadrul programului este nou,
– este produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import,
– indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5,
– este achizitionat de la o persoana juridica care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor
– are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA, dupa caz. Astfel rezulta un pret maxim cu TVA de 62.000 lei (13.900 euro).

– sa asigure autoturismul nou achizitionat din finantarea garantata, printr-o polita de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel putin daunele totale si partiale de furt si avarii; fara fransiza pentru daunele totale de furt si avarii si fara fransiza sau cu fransiza de maximum 100 de euro echivalent in lei pentru daunele partiale de furt si avarii. Obligatia se mentine pentru toata perioada de valabilitate a garantiei.

La aceste conditii se adauga normele proprii fiecarei banci, precum si conditiile specificate deja in OUG 66/2014 prin care s-a aprobat acest program.

Costul total al finantarilor acordate in cadrul Programului va fi compus:

– rata dobanzii ROBOR la 6 luni plus o marja de maximum 3 % pe an. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator in toate etapele finantarii, dar NU include costul asigurarii, costurile legate de publicitate, prima de garantare, penalitatile percepute conform contractului de finantare;

– prima de garantare, compusa din comisionul de risc datorat M.F.P. si comisionul de administrare datorat F.N.G.C.I.M.M., al caror nivel este stabilit anual prin ordin al ministrului finantelor publice sau ministrului delegat pentru buget. Comisionul de risc se calculeaza de catre finantator, ca procent aplicat la suma garantata si se achita o singura data, la acordarea garantiei, pentru toata perioada de valabilitate a garantiei. Comisionul de administrare este calculat la soldul garantiei statului.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)