Guvernul a “realizat” ca Programul Prima Masina este prea bun. Dupa ce a aprobat normele de aplicare pentru program, Guvernul a schimbat costurile, introducand un comision de risc. Si nu este singura schimbare: perioada de acordare a creditului a fost scazuta. De la 7 ani cat era in proiect, acum imprumutul poate fi achitat doar in 5 ani.

Dupa comisionul aplicat, cifrele se schimba. Potrivit unui calcul realizat de www.finzoom.ro in cazul unui credit de 58.900 de lei, se adauga un cost suplimentar de 1.472,5 lei.

Pentru acelasi imprumut, avansul minim solicitat este de 3.100 de lei iar rata lunara pentru o perioada de cinci ani ajunge la 1.115 lei. Comisionul de risc este un comision asociat garantiei care va fi achitat catre intr-o singura transa catre Ministerul Finantelor Publice si va fi calculat prin formula: (procent comision*valoarea garantiei* numarul de luni pe care se desfasoara creditul)/12.

Dobanda pentru programul Prima Masina nu va putea depasi cu mai mult de trei procente indicele ROBOR la sase luni. Clientul va mai trebui sa achite si un comision de administrare catre Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM aplicat tot la nivelul garantiei.

Cum poti accesa un credit Prima Masina:

– la data solicitarii creditului garantat, declara pe propria raspundere, ca nu a mai detinut in proprietate un alt autoturism nou;
– nu inregistreaza obligatii de plata restante la bugetul general consolidat;
– nu inregistreaza restante la plata altor credite bancare;
– la data solicitarii creditului garantat are varsta de minimum 18 ani si capacitate deplina de exercitiu.
se obliga sa nu instraineze, fara acordul finantatorului, autoturismul nou achizitionat in cadrul

Programului pe toata durata de valabilitate a garantiei cu cateva exceptii: preluarea creditului de catre o alta persoana care indeplineste criteriile programului, achitarea integrala a creditului sau inlocuirea masinii de catre asigurator ca urmare a unei daune totale.

Are obligatia, la data achizitionarii autoturismului, de a incheia o polita de asigurare tip CASCO care acopera cel putin riscurile de avarii si furt, fara fransiza pentru daunele totale de avarii si furt si cu o fransiza de maximum 100 de euro, echivalent in lei, pentru daunele partiale de avarii si furt. Obligatia subzista pe toata perioada de valabilitate a garantiei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)