Sistemul bancar a incheiat primul trimestru din acest an cu un profit de 165 de milioane lei pe standard IFRS, in scadere la jumatate comparativ cu castigul pe RAS din primele trei luni din 2011, in conditiile in care provizioanele au urcat in ianuarie – martie cu aproape 1,5 miliarde lei, potrivit Mediafax. Provizioanele calculate potrivit standardelor internationale de raportare financiara (IFRS) au atins 23,85 miliarde lei la finele lunii martie, comparativ cu 22,39 miliarde lei la sfarsitul lunii ianuarie, cand a fost realizata prima centralizare a datelor in noul sistem de raportare.

Bancile continua sa calculeze provizioane si in sistemul de contabilitate romanesc (RAS) pentru a aplica filtrele prudentiale stabilite de banca centrala.

Astfel, in primele trei luni, provizioanele calculate pe RAS au urcat cu 3,2 miliarde lei, de la 30,6 miliarde lei la 33,8 miliarde lei. De asemenea, de la finele lunii ianuarie pana la sfaritul lui martie provizioanele calculate pe RAS au crescut cu 1,8 miliarde lei.

In aceste conditii, daca bancile ar fi continuat sa aplice standardele romanesti de contabilitate probabil ar fi raportat pierdere dupa primul trimestru al acestui an.

De remarcat ca din cele 41 de institutii de credit, un numar de 25 de banci au raportat profit la finalul primelor trei luni din acest an.

De remarcat ca profitul pe sistem a scazut abrupt abia in a treia luna a anului, dupa ce in ianuarie bancile raportau un castig cumulat de 361 milioane lei, iar in februarie de 347 milioane lei.

Solvabilitatea pe sistem se mentine la o valoare inalta, de 14,46%, in conditiile in care BNR aplica filtre prudentiale si elimina din calcul diferentele favorabile din provizionarea pe IFRS fata de provizionarea pe RAS. Fara aceste filtre, solvabilitatea ar fi mult mai inalta, probabil spre 20%.

Rata riscului de credit, calculata ca raport intre credite si dobanzi clasificate in indoielnic si pierdere/ total credite si dobanzi clasificate s-a situat la 25,55%, fata de 23,26% la finele anului trecut, in timp ce raportul credite clasificate in “pierdere 2” (credite cu restante de peste 90 de zile sau pentru care s-a declansat procedura executarii silite)/total credite si dobanzi clasificate se ridica la 15,88% comparativ cu 14,31 in decembrie 2001.

Banca Comerciala Romana (BCR), numarul unu dupa active, a inregistrat cea mai mare pierdere trimestriala dupa privatizare, de 307,8 milioane lei (70,8 milioane euro), pe fondul mentinerii unor costuri ridicate cu provizioanele.

In acelasi timp, a doua banca dupa active, BRD-Groupe Societe Generale, a raportat un profit in scadere cu 39% dupa primele trei luni, la 83 milioane lei (19 milioane euro), fata de castigul din perioada similara a anului trecut, influentat de cresterea provizioanelor cu 58%, la 337 milioane lei (77,4 milioane euro).

O alta banca de top, UniCredit Tiriac, a anuntat pentru primul trimestru un profit net de 24,1 milioane lei (5,6 milioane euro), in scadere cu 26,6% fata de intervalul similar de anul trecut, desi castigul operational brut a urcat cu 8%.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)