Bancile se confrunta cu o noua promovare in activitatea de creditare, ca urmare a unui nou proiect de lege care le permite clientilor care nu-si mai pot plati creditul sa renunte la bunul ipotecat in favoarea bancii, iar datoria sa se stinga.

Practic, deputatul PNL Daniel Zamfir si avocatul Gheorghe Piperea au anuntat astazi intr-o conferinta de presa ca un grup de 156 parlamentari au initiat un proiect de lege potrivit caruia atunci cand o persoană fizica nu mai poate plati un credit la banca sa poata transfera bunul ipotecat in favoarea bancii, iar datoria sa se stinga.

“Proiectul de lege prevede ca atunci cand o personaă fizica nu mai poate plati un credit la bancă, sa poata transfera bunul ipotecat in favoarea bancii. Din cauza crizei, valoarea creditului ipotecat nu mai acopera creditul, iar banca se indreapta si spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echitatii. Cat timp banca si-a trimis un evaluator agreat sa evalueze creditul, banca si-a acoperit riscul creditarii, iar cand apare criza contractului, riscul sa fie impartit, nu e normal sa suporte doar clientul”, a explicat deputatul Daniel Zamfir.

El a mai spus ca si banca are de castigat, in urma aplicarii acestui proiect, deoarece se introduce rapid in circuitul civil imobilul ipotecat si exista posibilitatea rapida ca banca sa-si recupereze banii.

Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea acestui proiect de lege, a aratat ca s-a tinut cont de directivele europene in domeniu. “Este o lege din domeniul protectiei consumatorului aflat in situatia de supraindatorare si se inscrie in trendul directivelor UE”, a spus Gheorghe Piperea.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)