Proiectul legii dării în plată intră marți în dezbatere pe articole la Comisia juridică a Camerei Deputaților și cel mai probabil va exista maine un vot in Plen. Săptămâna trecută, la finalul dezbaterilor generale pe această inițiativă legislativă, președintele comisiei, Bogdan Ciucă, a declarat că este nevoie de anumite clarificări în ce privește plafonul până la care pot fi aplicate prevederile legii și excluderea sau nu a programului “Prima Casă”.

“Cred că ar trebui să ne concentrăm pe câteva teme. Prima ar fi viziunea de ansamblu — legea are caracter social sau discutăm de riscul contractual beneficiu-pierdere care există dintr-un contract pe care două sau mai multe părți îl încheie la un moment dat. Caracter social sau pur și simplu stabilim niște principii care sunt guvernate de înțelegerea dintre părți și, evident, de răspunderea pe care și-o asumă în raport cu beneficiul. Trebuie să stabilim, de asemenea, natura obiectului, dacă ne referim doar la case, doar la imobile ce reprezintă locuință, trebuie să ne referim la retroactivitate și aici aș ridica o problemă: retroactivitatea în raport de ce: de semnarea contractului sau ne referim din punct de vedere al momentului în care se aplică chiar și în contractele vechi”, a explicat Ciucă.

Parlamentarii din comisie au putut depune până astăzi amendamente care să clarifice toate aceste chestiuni.
“Maine la ora 12.30 intră la vot in Comisia Juridică Legea DIP. E ultimul act inaintea votului final. Desi unii si-au pierdut rabdarea si mai ales increderea, vreau sa va asigur ca eu voi duce lupta mea pana la capat ca sa scoatem o lege buna, cat mai rapid aplicabila! Suntem la un pas de reusita!”, scrie pe pagina sa de Facebook deputatul Daniel Zamfir.

Se pare ca legea dării în plată va cuprinde un plafon de 250.000 de euro, iar Programul Prima Casă va fi eliminat din proiect, potrivit inițiatoului legii, Daniel Zamfir. Cert este doar faptul ca si la acesta ora se negociaza intre PSD si PNL.

Marea bătălie se va da pe acceptarea creditelor de nevoi personale cu ipotecă în lege. Daniel Zamfir consideră că legea trebuie să se aplice și creditelor de nevoi personale cu ipotecă.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)