Ca urmare a unor reclamatii formulate la Autoritatea Nationala pentru Protectia Cconsumatorilor, a fost identificat pe piata un operator economic  (SC FIRST EXIT GROUP SRL – cu sediul social in Cluj Napoca si punct de lucru in Timisoara), care oferea consumatorilor imprumuturi, desi nu era autorizat pentru acest tip de activitate, se arata intr-un comunicat de presa remis de institutie. Imprumuturile erau acordate dupa o anumita perioada de timp, daca acestia intrau intr-o schema piramidala prin achitarea unor sume lunare nejustificate, inainte ca acestia sa intre in posesia imprumuturilor respective.

In urma cercetarilor s-a constatat ca respectivul operator economic incalca prevederile legale privind protectia consumatorilor, prin acordarea de imprumuturi prin asa-zise contracte de mandat care nu ofereau informatii simple si usor de inteles determinând sa se ia o decizie in necunostinta de cauza, afectându-le astfel interesele economice.

CRPC Cluj  a dispus sanctionarea operatorului economic cu amenda, in valoare de 25.000 lei, si inchiderea definitiva, precum si informarea IGPR SIF care a dispus intocmirea unui dosar penal. insa, CJPC Timis a constatat prezenta pe piata a unui operator economic similar (SC SATURNUS FINANCE SRL – denumire diferita, aceeasi administratori ca la  SC FIRST EXIT GROUP SRL) caruia CJPC Timis, in ultimile 3 luni, i-a dispus mai multe masuri cumulând amenzi in valoare de 135.000 lei, precum si masura complementara de incetarea practicii. Au fost sesizate si celelalte institutii abilitate ale statului, in momentul de fata se efectueaza cercetari sub aspectul savârsirii infractiunii de inselaciune

Marius DUNCA, presedinte ANPC: ”Din materialele promotionale, utilizate de operatorul economic, s-a observat ca acesta se orienta spre atragerea consumatorilor vulnerabili, cu venituri scazute, chiar si cu credite la operatorii financiari-bancari. Astfel putem considera ca acesta nu urmarea ajutorarea consumatorilor, deoarece informatiile oferite sunt neclare, neinteligibile, ambigue astfel consumatorul mediu fiind determinat sau susceptibil determinat sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o. In acest sens, sfatuim consumatorii sa fie extrem de atenti, sa nu incheie nici un fel de contract de imprumut fara a se informa, in prealabil, asupra tuturor conditiilor contractuale si sa nu se lase atrasi in capcane, precum ofertele mult prea avantajoase pentru ei.”

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)