“Cliseul” despre creditele la domiciliu oferite de Provident Financial este acela ca sunt foarte scumpe, cu dobanzi de 90% sau chiar mai mari. Costul unui astfel de credit nu este atat de mare, spun reprezentantii companiei, precizanda si datele acestui tip de produs: se acorda pe termene foarte scurte, la domiciliu, precum este si titulatura. Mai mult, Provident spune ca daca vom compara acelasi tip de credit, pe aceeasi perioada, vom vedea ca DAE este la nivel apropiat cu cel al Provident.

“De exemplu, la un credit de 1.000 de lei ce se ramburseaza in 46 de saptamani (aproape un an), Dobanda Anuala Efectiva (DAE) este de 90,69%. Fara discutie, pare mare”, explica Vlad Sandru, managerul de comunicare la Provident Financial pentru www.Bancherul.ro. “In realitate, pentru orice imprumut de valoare mica pe termen scurt, valoarea DAE este mare, din cauza modului in de calcul al acestui indicator. Dar daca vom aplica aceasta formula de calcul aceluiasi tip de imprumut (de aceeasi valoare pe aceeasi perioada) acordat de alte institutii de credit, vom vedea ca nivelul DAE este la niveluri apropiate. ”

Nu negam informatia, o supunem unui test simplu, cerut de catre reprezentantul companiei: comparam un credit de acelasi tip, cu aceeasi valoare, pe aceeasi perioada, la 3 institutii financiar nebancare.

Daca alegem sa facem un credit de consum in valoare de 1.000 lei la Provident, TBI Credit si Cetelem, pe 12 luni sau 46 saptamani in cazul Provident, vom avea totusi rate diferite, sume diferite de platit lunar, inclusiv de rambursat la final.

In cazul in care alegem un imprumut de la Cetelem vom avea de rambursat la final in plus 265 lei iar la TBI Credit vom rambursa la final 279 lei. In cazul Provident, suma platita la final difera considerabil: 319 lei (daca vom plati rata la banca) sau chiar 425 lei, daca alegi serviciul de gestionare a imprumutului la domiciliu.

In cazul Provident, calculatorul de rate de pe site ne arata o rata saptamanala de 37,94 lei, adica 151,76 lei pe luna, cu agentul la domiciliu. In cazul in care optam pentru plata ratei la banca,saptamanal vom plati 28,69 lei, adica 114,76 lei lunar.
La TBI Credit, rata lunara va fi de 106, 60 lei, potrivit calculatorului de rate de pe site-ul companiei, iar DAE este de 48%, nu 90,69% ca in cazul Provident.
In cazul unui credit Cetelem, vom avea pentru un credit de 1.000 de lei timp de un, o rata lunara de 105,45, potrivit calculatorului de rate de pe site-ul companiei.

In orice situatie, creditul Provident este cel mai scump. Acestea fiind aratate, avem dovada ca un credit pe termen scurt de la Provident este foarte scump, exagerat de scump, fata de principalii competitori. Nu e mit si nici cliseu. E adevar.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)