Astazi are loc a 5-a sedinta de politica monetara din acest an, fiind posibil ca BNR sa reduca dobanda cheie cat si rezervele minime obligatorii in valuta. Bancherii cred ca incepe sa aiba din ce in ce mai mult sens o scadere a dobanzii de politica monetara, in conditiile in care “de cinci luni suntem in deflatie, ceea ce ar necesita o reactie din partea Bancii Nationale”, afirma economistul sef al BCR, Radu Craciun.

“In cazul Romaniei este clar, asa cum cursul de schimb a avut de-a lungul timpului, sa zicem, un impact de limitare a inflatiei, in cazul in care am avea in momentul de fata o apreciere a cursului, nu ar face decat sa accelereze procesul acesta dezinflationist si chiar deflationist. Acesta este si motivul pentru care Banca Nationala, de cateva saptamani incoace, are grija sa impiedice o apreciere excesiva a cursului. Problema este ca atata vreme cat fluxurile de capital vor continua sa intre in tara, BNR nu va putea sa ramana, la nesfarsit in piata, ca sa acopere valuta. O scadere de dobanda ar reduce atractivitatea leului si ar face ca investitorii pe piete sa intre in mai mica masura in Romania”, a spus Craciun.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)