Romania va avea in mod sigur scazut ratingul de tara, daca mai apare inca o “nazbatie” precum legea darii in plata, a spus astazi Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară, în cadrul evenimentului “Summer Banking Academy”, ziua dedicată creditării  – corelarea ofertei cu cererea: strategii şi inovaţii.
“Daca mai apare inca o nazbatie precum Legea darii in plata sigur vom avea o scadere a rating-ului de tara. O eventuala reducere a rating-ului va pune presiune suplimentara asupra costului finantarii. In momentul de fata stam foarte bine cu costul finantarii pentru ca avem o situatie internationala favorabila cu lichiditate mare cat si o pozitie favorabila in ochii investitorilor, a economiei romanesti. Daca ne vom apropia si ne vom apropia de pragul de 3% al deficitului public, anul acesta, acest lucru va insemna un semnal de alarma pentru investitori si daca nu vor fi adoptate imediat dupa alegeri masuri de inversare a trendului de crestere, a cheltuielilor publice atunci lucrurile ar putea sa nu arate deloc bine. Daca depasim nivelul de 3% in 2017 atunci vom depasi cu mult pentru ca ne va costa foarte mult refinantarea datoriei externe”, a mai spus oficialul BNR,  în cadrul evenimentului “Summer Banking Academy”.

Romania beneficiaza de un rating BBB-/BBB, cu perspectiva stabila, de la agentia Fitch, de un calificativ Baa3 (grad investitional) de la Moody’s si de ”BBB minus” cu perspectiva stabila de la Standard & Poor’s.

Pe de altă parte, reprezentantul băncii centrale a precizat că avansul economic din primul trimestru al acestui an se datorează aproape exclusiv consumului, care a fost alimentat de majorări salariale şi de reducerea TVA, doi factori care nu favorizează o creştere economică sănătoasă.

‘În primul trimestru am avut cea mai mare creştere din UE. Avem 4,2% creştere reală în România faţă de o medie de 1,8% în UE. Asta este vestea bună. Vestea mai puţin bună este că această evoluţie se datorează aproape exclusiv creşterii consumului care a fost alimentat de majorări salariale şi de reducerea TVA. Ambii factori nu sunt factori de creştere economică sănătoasă’, a spus Rădulescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia pentru o creştere economică sănătoasă este nevoie de creşterea productivităţii muncii.

radulescu bnr‘Numai creşterea productivităţii muncii asigură creşterea salariilor neinflaţionist. În primul trimestru am avut o creştere mai puternică a importurilor decât a exporturilor ceea ce deja a dus la un mic semnal de alarmă că ne îndreptăm iarăşi către zone mai puţin sustenabile ale creşterii economice. Eu continui să fiu mirat când aud prin presă vorbindu-se că BNR nu a redus dobânzile în condiţiile în care inflaţia este negativă. Nu are nici o legătură una cu alta. Inflaţia este în teritoriul negativ pe scăderea TVA, nu pe scăderea cererii. Cererea agregată creşte galopant, ideea că avem deflaţie este un nonsens. Avem inflaţie negativă şi pentru faptul că a scăzut preţul petrolului. Aceştia sunt factorii care au dus la scăderea preţurilor în România. Ei s-au terminat. Preţul petrolului a început să o ia în sus, efectul de bază ca urmare a TVA (s-a cam estompat – n.r.) în iunie vom avea primul şoc şi în decembrie se va termina cu totul. Vom vedea că inflaţia va ajunge la 3%’, a mai afirmat Rădulescu  în cadrul evenimentului “Summer Banking Academy”, potrivit Agerpres.

Astăzi, în cadrul evenimentului “Summer Banking Academy”, ziua a III a a fost dedicată creditarii – corelarea ofertei cu cererea: strategii şi inovaţii.

In cadrul evenimentului au sustinut prezentari:

Dl Eugen Rădulescu – Director Direcţia Stabilitate Financiară, Banca Naţională a României; Dl Florin Dănescu, Preşedinte executiv Asociaţia Română a Băncilor; Dl Radu Graţian Gheţea, Preşedinte CEC Bank; Dl Petre Bunescu – DGA, BRD – GSG; Dl Andrei Dudoiu – DGA Corporate Banking, Banca Transilvania; Dl Cristian Sporiş – Vicepreşedinte, Raiffeisen Bank; Dl George Kefalas, Executive Director, Head of Retail Distribution, BancPost SA; Dl Andrei Burz-Pînzaru – Co-managing Partner Attorney at law, Reff & Associates SCA – Member of Deloitte Legal, Dl Iancu Guda – Preşedinte AAFBR.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)