Raiffeisen Bank acorda credite cu garantie JEREMIE inca din 2011 , iar companiile care au apelat la acest tip de finantare au reusit sa traveseze mult mai usor aceasta perioada dificila atat din perspectiva costurilor finantarii, cat si a garantiilor solicitate. Creditele cu garanţia JEREMIE pot fi accesate de companii de tip IMM, inclusiv start-up-uri, plafonul maxim al creditului fiind de 1,9 milioane de euro.

Liniile de credit  se pot acorda atat in lei cat si in euro si sunt destinate finantarii investitiilor, dar si acoperirii nevoilor de capital de lucru pentru consolidarea activitatii sau pentru dezvoltarea acesteia. Finantarile sunt acordate pe termen scurt sau mediu.

JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterpises) este o initiativa a Fondului European de Investitii (FEI) pentru sprijinirea accesului la finantare al intreprinderilor mici si mijlocii conform definitiei europene (cifra de afaceri mai mica de 50 mil. EUR si maximum 250 de angajati), prin instrumente financiare finantate din fondurile structurale alocate statelor membre. In Romania, initiativa JEREMIE este finantata prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” 2007-2013, prin FEDR. Instrumentul de garantare a creditelor a fost lansat de catre FEI anul trecut si mai mult de 1000 de IMM-uri au primit credite in valoare de peste 100 mil. EUR. In decembrie 2012, FEI a lansat un nou instrument de finantare pentru Romania prin intermediul JEREMIE, contribuind in prima faza cu 10 milioane de euro la capitalul fondului de private equity Catalyst, care va finanta IMM-uri active in zona de inovatie (tehnologie, internet, media, comunicatii si servicii).

„Raiffeisen Bank, prin initiativa JEREMIE, ofera companiilor românesti posibilitatea de a accesa noi finantari, beneficiind de conditii mai avantajoase din perspectiva garantiilor. Banca si-a propus sa sprijine dezvoltarea sectorului IMM, iar prin accesarea programului de garantare JEREMIE am reusit sa oferim clientilor o optiune de finantare mai flexibila si mai simplu de accesat, completand gama larga de produse oferite de banca”, a declarat Ileana Cioana, director Directia Produse Credite pentru Corporatii Raiffeisen Bank

„Jeremie este o initiativa pragmatica – gaseste noi moduri de utilizare a fondurilor europene pentru a aduce finantarea mai aproape de IMM-uri. Intr-o perioada economica dificila, flexibilitatea de a dezvolta instrumente de finantare noi si accesibile poate fi una dintre cheile supravietuirii si dezvoltarii IMM-urilor. FEI este un generator de astfel de instrumente si privim cu satisfactie cele peste 1000 de companii romanesti care au primit sprijin pentru dezvoltare prin Jeremie”, a declarat Piotr Stołowski.

O companie care nu s-a limitat doar la a invinge criza

Star East Pet, producator autohton de ambalaje pet (preforme pet) a obtinut un credit de 1 milion de euro de la Raiffeisen Bank pentru sustinerea capitalului de lucru. Finantarea obtinuta a permis companiei sa sustina productia pentru patru clienti noi – Heineken, Apemin Tusnad, Tymbark Maspex, Quantal Prima si Azuga Waters.

“Necesitatea contractarii creditului a aparut din constatarea ca nu putem acoperii un ciclu de productie. Altfel intre momentul achizitiei materiei prime, procesarea acesteia si pana la momentul incasarii facturilor treceau circa 5-6 luni. In plus, beneficiind de acest capital de lucru la achizitia de materii prime am putut sustine si negocia un volum mai mare de achizitii care a insemnat un profit mai mare, de circa 5% din valoarea creditului luat de la Raiffeisen. Finantarea ne-a mai permis sa asimilam nevoile de productie si livrare pentru o serie de noi clienti, care vor contribui cu circa 14 % la rezultatele de vanzari pe 2012 ”, a declarat Magdalena Botez, Director General Star East Pet.

Cu o cota de piata de 30%, Star East Pet este al doilea productor local de preforme din PET, destinate obtinerii buteliilor din PET pentru industria bunurilor de larg consum (apa minerala, sucuri, bere, ulei etc). Firma a inregistrat o crestere de 16% a vanzarilor in primele noua luni ale anului fata de 2011, iar pentru finalul anului este estimata o crestere de 17% a cifrei de afaceri fata de 2011, pana la o valoare de circa 25 de milioane de euro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)