Cătălin Munteanu, director executiv Aria Persoane Fizice din cadrul Raiffeisen Bank, a menționat pentru publicația online www.BankingNews.ro că instituția de credit a colectat până în prezent în jur de 13.000 de solicitari de la persoane fizice de amânare a ratelor la împrumuturi în baza reglementărilor OUG 37/2020. ”Procesul de soluționare a cererilor a început și este în derulare. Implementarea solicitărilor presupune modificări semnificative în sistemele informatice”, a subliniat Cătălin Munteanu.

Banca colectează solicitări conform OUG 37/2020 pe următoarele canale: formular online pe site (AICI), la telefon 0214079080 si *2000, pe email suspendarerateOUG37@raiffeisen.ro sau la adresele băncii prevăzute în contractele de credit, în agențiile băncii sau prin poștă, la adresa din București, Calea Floreasca, nr. 246 D, cod postal 014476. Clienții instituției de credit pot opta pentru noile reglementări în termenul legal, adică până la 14 mai 2020.

Poate solicita suspendarea obligațiilor de plată, pentru unul sau mai multe credite deținute, clientul ale cărui venituri au fost afectate direct sau indirect de situația generată de pandemia COVID-19. Debitorul va înregistra o singură solicitare, menționând toate produsele de creditare pentru care vrea să primească facilitatea. Fiecare produs de creditare pentru care se solicită amânarea la plată trebuie să îndeplinească următoarele condiții, conform OUG 37/2020 și a normelor de aplicare: creditul să fi fost acordat inainte de 30.03.2020; creditul să nu înregistreze restanțe la data de 16.03.2020 sau, dacă există astfel de restanțe, acestea să fie achitate integral până la data trimiterii solicitării către bancă; creditul în legătura cu care este formulată solicitarea nu a ajuns la maturitate; să nu fi fost declarată scadența anticipată până la 30 martie 2020 inclusiv.

450 de firme au cerut deja amânarea ratelor. Raluca Nicolescu: ”Am început să procesăm masiv cererile înregistrate”

Raluca Nicolescu, director Aria IMM din cadrul Raiffeisen Bank, a specificat pentru publicația online www.BankingNews.ro că instituția de credit a primit până în prezent un numpr de 450 de cereri de amânare a ratelor la împrumuturi din partea a 450 de companii. ”Am început să procesăm masiv cererile înregistrate. Ne-am adaptat procedurile interne de lucru, am transpus intern prevederile OUG 37/2020, iar ritmul de răspuns va crește simțitor în perioada următoare”, a evidențiat Raluca Nicolescu.

Oficialul Raiffeisen Bank a explicat că rste important ca firmele care aplică pentru modificarea termenilor contractuali să o facă în mod responsabil, pe baza unor dificultăți reale, care pot fi evaluate în mod concret și în așa fel încât să nu își diminueze capacitatea de a-și plăti datoriile prezente și viitoare. În cazul companiilor, condițiile pentru acordarea facilității de amânare a ratelor sunt similare celor valabile pentru persoane fizice.    

Detalii despre procesul de preluare si procesare a solicitarilor de amanare a ratelor la credite pentru persoanele juridice sunt disponibile pe pagina dedicata OUG 37/2020 pentru IMM (AICI).    

Raiffeisen Bank a pus la dispozitie pentru companiile care se confruntă cu probleme mai multe canale de comunicare, respectiv responsabilul de clientelă dedicat, același care se ocupă de solicitările curente ale companiei, care preia solicitarile de acest tip; adresa de email centrala@raiffeisen.ro, unde se transmite un formular (pdf editabil, disponibil pe site-ul bancii), completat și semnat; aplicatia de Internet Banking Raiffeisen Online (meniul “Încarcăre fișiere suplimentare”, optiunea “Suspendare plăți OUG 37”), unde se încarca un formular (pdf editabil, disponibil pe site-ul bancii), completat și semnat; număr de contact dedicat OUG 37/2020: 0214079090  (serviciu de tip Call Center) și formular dedicat, disponibil pe site-ul băncii, unde clienții pot transmite solicitările.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)