Indicele ROBOR va continua să crească în perioada următoare, în linie cu evoluţiile de pe pieţele inter­na­ţionale şi în paralel cu o creştere şi pe zona de poli­tică mone­tară, şi la noi şi în străinătate, apreciază Vla­di­mir Kalinov, vice­preşe­dinte pe retail al Raiffeisen Bank.

„ROBOR-ul se leagă de lichidi­ta­te şi de per­cep­ţia de risc din eco­no­mie. Noi suntem o piaţă emergentă, deci e normal să vedem dobânzi mai mari decât în pieţe mai mature. Chiar dacă avem supralichiditate în ulti­me­le două luni, rămâne elementul de risc. Băncile vor să protejeze depo­nen­ţii, nu să îi lase să facă investiţii fără să poa­tă acoperi riscul“, a decla­rat Kalinov la ZF Live.

Creşterea ROBOR în ul­timele luni a avut un im­pact negativ asupra pie­ţei, remarcându-se o în­ce­ti­ni­re a cererii de credite noi. Se observă o orien­ta­re a cli­enţilor spre credite cu do­­bânzi fixe, a declarat Kalinov la ZF Live.

„Ca dinamică, la noi anul trecut ponderea creditelor era de 15% pe rată fixă şi restul variabilă. Acum am ajuns la 50/50 dobândă variabilă versus fixă“.

Potrivit managerului Raiffeisen Bank, încă nu se vede o efervescenţă a creditării ca în 2007-2008, dar sunt semne de creştere, iar tendinţa se va menţine în următorii 1-2 ani.

Rezultatele băncii în 2017:

In 2017, a fost o piata activa, iar persoanele fizice au fost motorul. Crestere pe toate segmentele: persoane fizice, IMM si corporatii.

▪️Credite: A fost un interes mai mare pentru creditele ipotecare. Se cer mai multe locuinte noi.

▪️Dobanzi: Raportul dintre cererea pentru dobanza variabila vs. dobanba fixa s-a echilibrat.

▪️Startup-uri: Mergem mai aproape de clientii startup, ca sa intelegem mai bine dinamica lor si nevoile lor de dezvoltare. ▪️IMM-uri: 2018 va fi anul IMM-urilor – linie de finatare pe 5 ani, prin COSME, pentru investitii.

▪️Digital: In viitor, bancile vor deveni consultanti digital, prin oferte si produse personalizate in aplicatiile de online banking proprii.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)