Raiffeisen Bank International AG (RBI) a incheiat anul financiar 2011 cu un profit brut de 1.373 milioane euro, o crestere de aproximativ 7 procente fata de anul precedent, se arata intr-un comunicat de presa al bancii.

In ciuda conditiilor economice dificile, RBI a reusit sa obtina cel mai mare profit anual inainte de impozitare din 2008 incoace, de la inceputul crizei financiare. Rentabilitatea capitalului propriu inainte de impozitare a ramas neschimbata, la 13,7%.

„Am reusit din nou sa dovedim ca putem realiza profit, chiar daca ultimul an a fost unul foarte dificil pentru banci. Faptul ca am avut profit in fiecare trimestru de la inceputul crizei financiare demonstreaza taria orientarii noastre strategice catre Europa Centrala si de Est. Date fiind perspectivele macroeconomice mai bune pentru aceasta regiune, sunt increzator si in legatura cu 2012”, a spus Herbert Stepic, CEO al RBI.

Venit net din dobanzi mai mare, cheltuieli cu provizioanele mai mici

In 2011, venitul net din dobanzi al Raiffeisen Bank International s-a imbunatatit cu 3 procente, adica 89 milioane euro, ajungand la 3.667 milioane. Venitul net din comisioane a ramas la acelasi nivel ca in 2010, la 1.490 milioane euro, contribuind asadar cu 27% la venitul operational al bancii. Acesta – excluzand deprecierea fondului comercial – a crescut cu 1 procent, sau 72 milioane euro, pana la 5.475 milioane euro.

Venitul net din tranzactionare a crescut cu 11%, sau 35 milioane euro, pana la 363 milioane euro. Cheltuielile administrative generale au crescut cu 4,7 procente fata de 2010, pana la 3.120 milioane euro. Pe de alta parte, cheltuielile nete cu provizioanele au scazut dramatic, cu circa 11 procente sau 131 milioane euro.

Raportul creditelor neperformante – proportia creditelor neperformante in portofoliul de credite – s-a imbunatatit pentru prima oara in ultimii ani, scazand cu circa 0,3 puncte procentuale pana la 8,6 procente.

Rezultatele au fost influentate de evenimente deosebite

Rezultatele pe 2011 ale RBI au fost afectate de cateva evenimente speciale. De exemplu, in ultimul trimestru al lui 2011, au fost necesare cheltuieli cu fondul comercial de circa 183 miliaone euro pentru subsidiara RBI din Ucraina.

Volatilitatea crescuta a pietelor financiare cauzata de criza datoriei suverane din Europa s-a reflectat in scaderera valorii participatiilor si a portofoliului de titluri financiare, precum si in diminuarea cu 278 milioane euro a venitului net din investitii financiare, pana la -141 milioane euro.

Fata de 2010, venitul net din instrumente derivate si pasive desemnate la valoarea justa a devenit pozitiv, ajungand la 413 milioane euro. Acest lucru s-a datorat partial cresterii de 258 milioane euro a venitului net din reevaluarea instrumentelor derivate, indeosebi multumita aplatizarii curbei randamentului incepand cu trimestrul doi.

In acelasi timp, valoarea pasivelor desemnate rezultate din emisiunile proprii a scazut ca urmare a largirii semnificative a activitatii de creditare a RBI, o consecinta a evolutiei pietelor de capital; acest fenoment a condus la o apreciere de 184 milioane euro.

Profitul consolidat al RBI a scazut cu circa 11 procente fata de 2010, ajungand la 968 milioane euro. Acest declin poate fi in mare parte atribuit impozitului pe profit amanat, care a condus in 2010 la o povara fiscala disproportionat de scazuta in conditiile unor evenimente deosebite.

Rata de adecvare a capitalului de baza creste pana la 9%

Rata de adecvare a capitalului de baza (neincluzand aici capitalul hibrid) s-a imbunatatit, ajungand la 9% fata de 8,9% cat era la sfarsitul lui 2010. La sfarsitul lui octombrie, Autoritatea Bancara Europeana (ABE) a stabilit un nivel-tinta al ratei de adecvare a capitalului de baza, asa cum il defineste ABE, de 9% pentru bancile sistemice in Europa.

In Austria, acest grup de banci include Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), ca institutie financiara supraordonata a Grupului RZB (Kreditinstitutsgruppe), al carui sub-grup principal este RBI.

Noua rata de adecvare minima a capitalului trebuie atinsa pana la 30 iunie 2012. Pornind de la bilantul contabil disponibil la 30 septembrie 2011, necesarul de capital estimat pentru Grupul RZB ajungea la 2,1 miliarde euro, conform standardelor si metodologiei ABE. Pentru a atinge acest nivel, RZB – incluzand RBI – a demarat circa 20 de proiecte menite sa genereze aproximativ 3 miliarde de euro.

Pana in prezent, Grupul RZB a implementat deja masuri in valoare de 1,9 miliarde euro, in timp ce alte 800 milioane euro sunt pe cale de a fi implementate, iar masurile pentru ultimele 300 de milioane sunt pregatite. La sfarsitul lui 2011, rata de adecvare a capitalului de baza a Grupului RZB era deja la 9,12 %, conform criteriilor Basel 2.5/CDR III.

Raportul credite/depozite se imbunatateste cu 9%, pana la 122%

Valoarea totala a activelor a crescut cu 12%, sau 15,8 miliarde de euro, de la inceputul lui 2011, ajungand la 147 miliarde euro. Creditele dupa provizionare au crescut cu 5,6 miliarde. Depozitele au crescut cu 9,1 miliarde, in principal multumita companiilor si institutiilor (6,3 miliarde euro), dar si a clientilor persoane fizice (3,3 miliarde euro).

Raportul credite/depozite s-a imbunatatit cu 9 puncte procentuale fata de sfarsitul lui 2010, ajungand la 122 procente. Numarul total de agentii ale bancii a scazut cu 33 in 2011, ajungand la 2.928. In total, RBI deservea la sfarsitul anului trecut 13,8 milioane de clienti. RBI avea 59,261 angajati, o reducere de 0,9 procente fata de anul precedent.

Conditii economice mai bune in Europa Centrala si de Est

Previziunile actuale ale Raiffeisen Research sugereaza ca urmeaza o imbunatatire a situatiei economice in Europa Centrala si de Est. Raiffeisen Research se asteapta ca regiunea sa cunoasca o crestere a PIB-ului de 2,6 procente in 2012. Aceasta rata de crestere ar fi cu 3 puncte procentuale mai mare decat cea asteptata pentru zona euro.

Informatiile actuale sugereaza de asemenea ca, desi este posibila o temperare a cresterii volumului de credite in Europa Centrala si de Est, aceasta crestere ramane in continuare considerabil mai ridicata decat in zona euro.

Previziunile actuale pentru 2012 plaseaza cresterea volumului de credite in undeva intre 5 si 10 procente pentru Europa Centrala si regiunea Comunitatii Statelor Independente, si al 1-3 procente pentru Europa de Sud-Est.

Pentru 2012, RBI se asteapta la un volum stabil al operatiunilor sale din cauza conditiilor economice dificile si a cerintelor legislative restrictive. In ciuda previziunilor precaute de crestere economica, RBI se asteapta la o stabilizare a cheltuielilor cu provizioanele, precum si la o crestere marginala a volumelor creditelor neperformante.

In acest context, RBI tinteste o rentabilitate a capitalului propriu inainte de impozitare de circa 15% pe termen mediu, incluzand aici achizitia Polbank. Acest calcul nu include orice posibila achizitie viitoare, cresterile de capital sau alte cerinte legislative neasteptate.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)