Romanii cu credite sunt interesati de rambursarea anticipata (totala sau partiala), insa ar trebui sa cunoasca operatiunea in ansamblu si sa stie care sunt pasii de urmat, fara confuzii. Daca ai luat decizia sa dai in avans mai multi bani pentru creditul accesat, rambursarea partiala  la data scadendata este calea cea mai simpla. Atunci cand depunem o suma cu care dorim sa scadem soldul imprumutului, pentru a nu avea surprize, este bine sa efectuam aceasta operatiune inainte de ora 15:00. De asemenea, incercati sa lamuriti cu ofiterul de credit daca soldul scade asa cum va asteptati si sa va dea in scris asta.

Clientii pot intampina unele nelamuriri. In momentul completarii cererii de rambursare anticipata, la majoritatea bancilor vor putea sa opteze fie pentru scaderea ratei corespunzator cu suma platita in avans si mentinerea perioadei de rambusare, fie pentru scaderea perioadei si mentinerea nivelului ratei lunare.

In functie de momentul in care se face o plata in avans, fie ca e rambursare totala, fie partiala, clientul va plati intai dobanda pro-rata pentru ultimul sold, calculata de la data scadenta pana in momentul platii, spun reprezentantii BCR, citati de Capital.ro.  Abia dupa ce  se plateste aceasta dobanda pro-rata si eventuale comisioane lunare se poate face de diferenta rambursare anticipata, care se va regasi in scaderea aferenta a soldului datoriei.

Daca, spre exemplu, un client merge la banca la jumatatea lunii pentru a efectura o plata anticipata, in conditiile in care data scadenta este la finalul lunii, va trebui sa plateasca intai dobanda pe jumatate de luna.

Chestiunea se poate complica in cazul in care clientul opteaza pentru pastrarea datei scadente, va trebui sa achite, pe langa rata lunara, si dobanda scursa din momentul rambursarii anticipate pana la acea data, calculata la soldul diminuat. Totusi, lucrurile pot fi simplificate prin agrearea mutarii datei scadente in ziua in care s-a efectuat rambursarea anticipata. Astfel, va primi a doua zi de la banca noul scadentar, fie cu o rata mai mica, fie cu o perioada redusa corespunzator.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)