Raportul BNR asupra creditului acordat de CEC Bank s-a incheiat. Insa, concluziile anchetei in legatura cu creditul de aproximativ un milion de euro acordat Ioanei Basescu de catre CEC Bank nu va fi facut public, a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, sambata, intr-o interventie telefonica la Antena 3. Totodata, conducerea BNR nu va purta raspunderea rezultatelor acestui raport, pentru aceasta nu va contrasemna documentul, conform spuselor lui Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR afirma ca inspectorii si-au terminat cercetarea, iar acum lucreaza la redactarea raportului. “Echipa de control nu mai este la CEC. Inspectia s-a incheiat, dar se lucreaza la raport, care va purta semnaturile inspectorilor numiti de vice-guvernatorul Florin Georgescu. Este procedura obisnuita”, a spus consilierul lui Mugur Isarescu.

Vasilescu a precizat ca raportul nu va fi contrasemnat de nimeni din conducere, ci va purta doar iscalitura inspectorilor.

Juristul a anuntat ca luni, la pranz, seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, va organiza o conferinta de presa pentru a raspunde intrebarilor referitoare la acest raport, fara sa aiba un mandat special.

Adrian Vasilescu a mai spus ca BNR nu are prerogative in ceea ce priveste aspectele infractionale, precum abuz sau neglijenta in serviciu, de acestea ocupandu-se institutiile Justitiei.

“BNR are o singura actiune pe care o poate intreprinde – pentru ca nerespectarea unui angajament de credit nu este ifractiune – poate stabili” ca o suma, care sa nu depaseasca cuantumul sumei imprumutate, sa fie scoasa din circuit. In speta creditului luat de familia Basescu, “BNR ar obliga CEC sa scoata din circuitul tranzactional un milion de euro si sa-l puna deoparte pentru ca ar putea interveni o neperformanta in desfasurarea acestui credit”.

O subcomisie a Senatului care investigheaza imprumutul isi va incepe activitatea saptamana viitoare (n.r. -astazi, 9 dec.). Raportul BNR va ajunge la parlamentarii care compun comisia, dar nu va fi facut public, pentru ca astfel s-ar incalca “cel putin doua legi”, a explicat Adrian Vasilescu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)