[dropcap]B[/dropcap]ancile locale nu se inghesuie sa promoveze metoda ratelor descrescatoare pentru rambursarea creditelor, putine institutii specificand in prezentarea ofertelor de finantare si aceasta alternativa de plata. Modalitatea de calcul a ratelor egale pentru restituirea imprumuturilor a fost – in special in perioada de boom a creditarii – si ramane principala solutie sustinuta de banci in relatia cu potentialii clienti. Aplicarea sistemului transelor egale este sustinuta de posibilitatea obtinerii unei sume mai mari decat in conditiile rambursarii in rate descrescatoare.

Practic, prin intermediul modului de restituire a banilor in rate egale, banca isi poate finanta clientul cu o suma mai mare, deoarece calculul permite aplicarea unor transe mai mici la inceputul perioadei de rambursare. Avantajul posibilitatii obtinerii unui credit mai consistent se intoarce insa impotriva clientului, care in prima parte a contractului va plati aproape exclusiv dobanzi si comisioane, achitarea efectiva a imprumutului fiind efectuata abia dupa prima jumatate a perioadei de rambursare.

In aceste conditii, rambursarea anticipata nu mai poate fi benefica pentru client, pentru ca, spre exemplu, dupa 5 ani in care comsumatorul achita sume impresionante catre banca va scoate din buzunar aproape aceeasi suma pe care a primit-o la inceput.

[dropcap]C[/dropcap]ea mai sanatoasa formula o constituie impartirea principalului in rate egale la care se adauga dobanda si comisioanele. In acest caz, ratele pe care le va achita clientul vor fi descrescatoare, mai mari la inceputul perioadei de rambusare si mai mici la finalul contractului. Pentru ca dobanda si comisioanele platite lunar se vor aplica la o suma imprumutata tot mai mica.

Analiza ofertelor de creditare disponibile in acest moment pe piata bancara arata ca numai 10 institutii de credit (CEC Bank, BRD, Bancpost, Volksbank, Marfin Bank, Alpha Bank, Credit Agricole Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank si Piraeus Bank) pun la dispozitia clientilor posibilitatea de alege intre cele doua formule de calcul a ratelor, alte banci mizand exclusiv pe varianta transelor egale. Institutiile de credit care promoveaza ambele modalitati de rambursare si lasa la latitudinea consumatorilor identificarea celei mai bune solutii, prezinta cele doua alternative in descrierea ofertelor de finantare la capitolul avantaje sau in simulatoarele de credite.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)