CFA: Avansul PIB este estimat la 4,3% în acest an iar deficitul bugetar la 5,7%.

Analiştii CFA anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, valoarea medie a cursului previzionat fiind de 5,0761 lei pentru un euro, şi un avans al ROBOR la trei luni până la 3,94%, de la 3,55% în prezent.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 6,32%.

“În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 98% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0159 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0761 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mica valoare estimata a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9900”, se arată într-un comunicat CFA România.

Avansul PIB este estimat la 4,3% în acest an iar deficitul bugetar la 5,7%.

Pe de altă parte, potrivit CFA, este de remarcat reducerea substanţială a anticipaţiilor de creştere a pieţei imobiliare. Majoritatea (52%) participanţilor anticipează stabilitatea acestor preţuri în următoarele 12 luni.

“Pe fondul valului pandemic, al majorărilor preţurilor la produsele energetice, precum şi al riscului unui război între Rusia şi Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România a înregistrat în luna ianuarie o scădere semnificativă. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de cel puţin 50 puncte de bază până la finalul anului”, susține Adrian Codirlasu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei a scăzut la valoarea de 50,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a scăzut cu 5 puncte). Potrivit comunicatului, această situaţie s-a datorat evoluţiei ambelor componente ale indicatorului.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 10 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)