2017 a fost anul în care procesul de consolidare al pieței bancare a continuat într-un mod mai accelerat decât în ultima perioadă. Două dintre băncile grecești scoase la vânzare, Banca Românească și Bancpost, au fost subiectul celor mai mari tranzacții anunțate.

Cumpărătorii sunt unele dintre cele mai agresive instituții de credit locale: Banca Transilvania și OTP Bank, fiecare având deja la activ câte o achiziție în portofoliu, prin Volksbank și Millennium Bank.

Consolidarea a continuat și cu alte ieșiri de pe piață, cum ar fi cea a Veneto Banca, ce și-a vândut activele către Intesa Sanpaolo Bank. Tot în acest an s-a încheiat fuziunea dintre Patria Bank și Banca Comercială Carpatica. Pe de altă parte, noi jucători au demarat operațiunile pe piața locală. În același timp, trebuie amintit și faptul că Banca Transilvania își întărește poziția pe piețele externe, prin achiziția unei instituții de credit din Republica Moldova.

Cea mai mare tranzacție locală: Banca Transilvania cumpără Bancpost

Pe data de 24 noiembrie, Banca Transilvania a semnat contractul de achiziție a 99,15% din acțiunile Bancpost și a 100% din acțiunile emise de ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN, societăți care fac parte din grupul Eurobank. Vânzarea Bancpost și a celorlalte subsidiare ale EFG Eurobank din România marchează practic ieșirea grupului elen Eurobank de pe piața locală.

Tranzacția este cea mai mare anunțată pe piața bancară, pentru acest an. Valoarea nu a fost comunicată, dar, potrivit surselor menționate de presă, ar fi vorba de 230  – 250 milioane de euro. În clasamentul bancar pentru 2016, Banca Transilvania s-a poziționat pe locul doi, cu active ce reprezintă 13,15% din piață, în timp ce Bancpost s-a situat pe poziția a noua, cu o cotă de piață pe active de 2,96%.

Imediat după anunțul achiziției Bancpost, acționarii Băncii Transilvania au declarat că nu vizează neapărat prima poziție în clasament. Calculele arată însă că Banca Transilvania amenință serios poziția liderului sistemului bancar, BCR. Astfel, la finele lui 2016, BCR avea active ce reprezentau echivalentul a 16,28%, or, cumulat, cele două bănci din tranzacție controlau, tot în 2016, nu mai puțin de 16,11% din piața bancară autohtonă. Pentru ca deal-ul să se încheie, este nevoie de avizele Băncii Naționale și Consiliului Concurenței, așteptate să sosească în următoarele luni.

Expansiunea Băncii Transilvania în Republica Moldova

Planurile de creștere ale Băncii Transilvania nu au vizat doar piața locală, banca achiziționând în acest an si 39% din acțiunile Victoriabank din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut pe 7 noiembrie. Împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, BT deține deja pachetul majoritar din Victoriabank, creditorul anunțând că cele două entități vor face o ofertă și pentru achiziția restului acțiunilor.

La parafarea tranzacției BT a anunțat că „intenționează să investească în Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, dobândind o participație inițială de peste 39% din capitalul social al acesteia. Tranzacția va respecta toate prevederile legii pieței de capital din Republica Moldova, iar BT va avea nevoie de aprobarea Băncii Naționale a României și a Băncii Naționale a Moldovei pentru această investiție.

Ca urmare a intrării Băncii Transilvania în capitalul Victoriabank, cei doi parteneri – BT și BERD – vor deține împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislația în vigoare, aceștia vor face o ofertă pentru achiziționarea celorlalte acțiuni”.

OTP Bank încearcă să crească suplimentar prin Banca Românească

Pe 28 iulie, National Bank of Greece, acționarul majoritar al Băncii Românești, a decis vânzarea a 99,28% din capitalul social al instituției de credit către banca ungară OTP Bank. Concentrată pe extinderea prin achiziție, OTP Bank a cumpărat acum câțiva ani Millennium Bank. Tranzacția din iulie ar fi asigurat băncii ungare prezența în topul primelor zece clasate, întrucât urma să controleze 3,7% din piața bancară.

Până acum, achiziția nu a primit însă avizul Băncii Naționale a României. Potrivit unor surse consultate de www.bankingnews.ro, „Banca Națională nu a dat avizul pentru încheierea acestei afaceri. Dosarul este în analiză, însă, cu siguranță, tranzacția nu va fi autorizată dacă nu vor fi întrunite anumite condiții specificate de Banca Centrală. Așa cum arată lucrurile acum, acordul dintre cele două bănci nu va primi avizul BNR. Cumpărătorul (n.r. – OTP Bank) trebuie să modifice anumite chestiuni”.
Atunci când au anunțat încheierea deal-ului, oficialii OTP Bank au precizat că „părțile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacției. Finalizarea tranzacției este supusă aprobării autorităților de supraveghere. OTP Group va colabora îndeaproape cu Banca Națională a României pentru obținerea aprobărilor necesare. În urma finalizării achiziției, cota de piață a OTP Bank România (OBR) va crește la aproximativ 4%, devenind astfel al 8-lea jucător pe piața bancară din România (conform cifrelor din 2016).”

Alior Bank a demarat operațiunile prin Telekom

Banca poloneză Alior Bank a anunțat încă de anii trecuți că vrea să demareze operațiunile pe piața locală, fiind deja înregistrată aici. Pasul a fost făcut anul acesta, la finele lui octombrie, printr-o colaborare cu Telekom. Cele două entități au lansat Telekom Banking un proiect financiar digital.

La lansare, Celina Waleśkiewicz, Deputy CEO Alior Bank, preciza că, într-o primă fază, Telekom Banking va „oferi conturi curente, carduri de debit, depozite și un serviciu de schimb valutar online, urmând ca în faza următoarea să lansăm oferta noastră de credite.”

La nivel naţional, serviciile Telekom Banking sunt disponibile online, la www.telekombanking.ro, și vor fi disponibile, gradual, în reţeaua de magazine Telekom şi Germanos. Banca poloneză anunța că, impreună cu Telekom dorește să atragă 500.000 de clienți, în următorii patru ani, în România.

Intesa Sanpaolo Bank a cumpărat Veneto Banca

Pe 29 iunie, Intesa Sanpaolo Bank anunța achiziția unor active si pasive ale Veneto Banca SpA, inclusiv a rețelei  de unitați a sucursalei Veneto Banca din Romania. Pe data de 13 decembrie, formalitățile privind transferul anumitor active și pasive de la fosta sucursală din România a Veneto Banca, inclusiv rețeaua de 19 unități, către nou-înființata Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București, erau deja încheiate.

„Ca urmare a acestui transfer, Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București are acum în portofoliu credite și toate depozitele constituite la Veneto Banca în România. De asemenea, angajații Veneto Banca au fost transferați către Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București. Grupul Intesa Sanpaolo este prezent acum în România cu două entități: Intesa Sanpaolo Bank Romania SA (30 de unități) și Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București (19 unități)”, se preciza în comunicatul de presă al Intesa. În urma tranzacției, Intesa va controla circa 2,08% din piață, ceea ce va aduce banca în apropierea primelor zece clasate din sistem.

Final fericit: Patria Bank a fuzionat cu Banca Comercială Carpatica

Tot o etapă de consolidare a pieței a fost încheierea fuziunii dintre Patria Bank și Banca Comercială Carpatica, în luna mai. Înglobând activele unei bănci de două ori mai mari, Patria Bank își asigură un salt spectaculos în clasamentul bancar, ajungând să controleze o cotă de circa 1% din piață. Aprobată de BNR încă din 2016, fuziunea a trecut printr-un impas în ianuarie 2017 când tribunalul nu a aprobat tranzacția.

„Am fost informați că în cadrul acestei ultime proceduri, tribunalul a dat în data de 17 ianuarie 2017 un răspuns nefavorabil cererii băncilor de aprobare a fuziunii. Deși suntem surprinși de această decizie, considerând ca am depus toate eforturile (intern și primind sprijin și expertiză externă) pentru realizarea documentației conform legii, suntem încrezători că în momentul în care vom cunoaște motivele acestei hotărâri, vom identifica în cel mai scurt timp soluțiile potrivite pentru a finaliza această etapă formală a procesului de fuziune și vom realiza fuziunea conform voinței acționariatului celor două bănci”. În cele din urmă, fuziunea a primit undă verde, iar în vara acestui an Patria Bank anunța că acțiunile sale vor fi tranzacționate la BVB sub simbolul PBK.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)