Romania a platit la inceputul lunii august catre FMI prima rata aferenta acordului incheiat in 2009, urmatoarele transe fiind programate pentru 6 noiembrie si 21 decembrie. Imprumutul va fi rambursat complet la inceputul anului 2016. Cu aceasta ocazie aflam ca rezervele valutare ale BNR au scazut in august la aproape 31 miliarde de euro, de la 32,14 miliarde de euro, cat numara la sfarsitul lunii iulie, dupa plata primei rate catre FMI aferenta acordului stand-by incheiat in 2009. In august au avut loc intrari de 1,142 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele, arata BNR, intr-un comunicat, citat de Mediafax.

Iesirile au totalizat 2,329 miliarde euro, reprezentand plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta (inclusiv prima rambursare de capital si dobanda in data de 6 august in suma de 728,62 milioane echivalent euro in cadrul Acordului Stand-by cu Fondul Monetar International), modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, si altele, potrivit sursei citate.

Potrivit BNR, rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,398 miliarde euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 august 2012 au fost de 35,352 miliarde euro, fata de 36,554 miliarde euro la 31 iulie.

Platile scadente in septembrie in contul datoriei publice si public garantata denominate in valuta insumeaza 132,25 milioane euro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)