Datele publicate astăzi de BNR arată că rezervele internaționale au crescut cu un ritm lunar de 1,7% și cu 6,9% an/an la 49,4 miliarde euro în luna septembrie, un nivel record. Evoluția a fost determinată de majorarea componentei valutare cu 2% lună/lună și cu 6,1% an/an la 43,7 miliarde euro. Valoarea rezervei de aur a scăzut cu 0,8% lună/lună la 5,7 miliarde euro.

Analiștii consideră nivelul actual al rezervelor internaționale unul confortabil, inclusiv în scenariul incidenței unor noi șocuri adverse.

La 30 septembrie 2022, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 43.711 milioane euro, față de 42.851 milioane euro la 31 august 2022.

BNR precizează că în cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni:

➡️ Intrări de 3.667 milioane euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor în valoare nominală totală de 1.350 milioane euro); alimentarea contului Comisiei Europene și altele;
⬅️ Ieşiri de 2.807 milioane euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5.669 milioane euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 septembrie 2022 au fost de 49.380 milioane euro, faţă de 48.565 milioane euro la 31 august 2022.

Plăţile scadente în luna octombrie 2022 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 234 milioane euro.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)