Conform datelor publicate de Banca Națională a României, rezervele internaționale au crescut cu 8.3% lună/lună și cu 14.1% an/an la 39.8 miliarde euro în iulie – foarte aproape de maximul istoric înregistrat în aprilie 2017.

Evoluția a fost determinată, în principal, de majorarea rezervelor valutare cu 8.9% lună/lună și cu 13% an/an la 35.5 miliarde euro, în contextul emisiunii de euroobligațiuni și alimentării contului Comisiei Europene.

De asemenea, valoarea rezervei aur a urcat cu un ritm lunar de 3.5% (și cu 23.5% an/an) la 4.3 miliarde euro în iulie, pe fondul fluctuațiilor prețului internațional la aur și USD/RON. Nivelul actual al rezervelor internaționale (peste 18% din PIB) este confortabil, chiar și în cazul incidenței unor șocuri economice adverse.

Rezervele valutare la Banca Naţională a României au urcat la 35,473 miliarde euro la 31 iulie 2019, de la 32,569 miliarde euro la 30 iunie 2019, potrivit unui comunicat al BNR.

În cursul lunii iulie, intrările au fost de 3,633 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunile de euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor Publice în valoare nominală de 2 miliarde euro), alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

Ieşirile în valoare de 729 milioane euro au reprezentat modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,280 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 iulie 2019 au fost de 39,753 miliarde euro, faţă de 36,706 miliarde euro la 30 iunie 2019.

Plăţile scadente în luna august 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 176 milioane euro.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)