ROBOR face salturi mari în toate categoriile de scadenţe. Indicele la 3 luni nu a mai atins această valoare din octombrie 2013. Din iulie, cresc costurile creditelor de consum cu dobânda variabilă la 6 luni.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a crescut substanţial luni până la 3,24%, o cifră la care nu s-a mai aflat de pe data de 14 octombrie 2013, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Astăzi, 3 iulie 2018, indicele ROBOR la 3 luni  mai face un “salt” până la 3,27%.

Şi indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la valoarea de 3,29%, un nivel atins pe 8 aprilie 2014.

Însă, astăzi, ROBOR la 6 luni își continuă creșterea până la 3,32%.

O creştere substanţială a suferit-o şi indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni.

Indicele a a ajuns luni la 3,31%, un nivel, de asemenea, atins pe 8 aprilie 2014. Marți, dobânda ROBOR  la 9 luni a crescut până la 3,33%.

În sfârşit, indicele ROBOR la 12 luni a ajuns la un nivel atins ultima oară pe 5 decembrie 2013, a urcat luni până la nivelul de  31,34%, iar astăzi, indicele a atins pragul de 3,37%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care bancile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)