Dobânzile vor crește și în 2023

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 8,03% pe an, de la 7,99% pe an, luni, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Și indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,17% pe an, de la 8,14% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,30% pe an, de la 8,29%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta a urcat la 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

Acum IRCC este 4,06%, dar va fi 5,7%, la începutul anului 2023. 750.000 de clienți cu dobânzi variabile stau cu ochii pe dobânzi

Cu alte cuvinte, ratele creditelor în lei cu dobânzi variabile vor continua să se majoreze pentru toți cei 750.000 de clienți ((aprox. 400.000 credite cu IRCC și 350.000 cu Robor). De altfel, BNR a explicat chiar ieri că dobânzile vor crește din cauza inflaței. Banca Naţională nu poate să nu crească dobânzile atât timp cât creşte inflaţia, spunea la Digi24 purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Acesta explică că până acum BNR se aștepta la o traiectorie descendentă în final de an, dar acum “traiectoria se mută spre anul viitor”.

“A crescut (dobânda cheie – n.r.) pentru că a crescut inflaţia mai mult decât ne aşteptam şi am văzut această creştere. Cumva în trimestrul al IV-lea al acestui an ar fi trebuit sau am fi vrut să intrăm pe o uşoară traiectorie descendentă. Nu este încă momentul unei traiectorii descendente, indiferent că este uşoară sau nu. Probabil acest episod se va muta spre anul viitor. Atâta vreme cât creşte inflaţia din păcate nu putem să nu creştem dobânzile.

Sau nu pot să nu crească dobânzile. Ele sunt condiţionate de creşterea inflaţiei şi sunt răspunsul la creşterea inflaţiei. Sigur că e un efort şi ne preocupă această îngrijorare pe care o creează creşterea dobânzilor, mai ales asupra Robor-ului şi IRCC-ului, care implicit determină creşterea ratelor. Şi Banca Naţională a fost preocupată de această chestiune, nu numai prin empatia şi compasiunea pe care o avem faţă de situaţie ci prin pregătirea persoanelor care au asemenea rate că urmează o perioadă a dobânzilor mari”, a explicat oficialul BNR.

Potrivit economiștilor, IRCC va continua să crească și este probabil să ajungă la 8%, în vara anului viitor. Cu alte cuvinte debitorii cu credite legate de indicele IRCC (400.000) vor experimenta dobânzile mari de 8-10% (plus marja băncii), precum cei cu ROBOR, abia în vara anului 2023.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)