Banca Carpatica a omului de afaceri Ilie Carabulea si Banca Feroviara, controlata de Valer Blidar, au ramas singurele banci cu capital majoritar privat romanesc din sistem, dupa ce Banca Transilvania si Libra Internet Bank au fost reclasificate anul acesta de BNR ca banci controlate de capitalul strain in urma unor schimbari intervenite in structura actionariatului.

Insa, Carpatica si Feroviara cumuleaza numai 1,2% din activele de 80 mld. euro inregistrate in luna mai la nivelul sistemului bancar. Capitalul romanesc mai este reprezentat de cele doua banci ramase sub controlul statului – CEC Bank si EximBank, acestea adunand o cota de piata de 7,7% din care 6,7% revine CEC, in scadere fata de o cota de 7,3% inregistrata la sfarsitul lui 2012.
Implicit inseamna ca bancile cu capital majoritar strain concentreaza 91,1% din active si 89% din capitalul de circa 5,5 mld. euro. Aceste statistici consemneaza practic un esec dramatic al capitalul romanesc in industria bancara. in 23 de ani politicienii au compromis ideea ca statul poate fi un bun actionar si administator de banca, in timp ce proiectele bancare cu capital autohton privat au ramas extrem de rare, sub povara istorica a falimentelor din anii ’90.

 

Sursa: ZF

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)