România a ieşit ieri pe piaţa internaţională de obligaţiuni pentru prima dată în 2018. Țara noastră a împrumutat 2 miliarde de euro de pe piețele internaționale prin intermediul a două noi emisiuni de obligațiuni, pe 12 și 20 de ani, potrivit Bloomberg.
Ministerul de Finanțe s-a împrumutat pe piețele externe prin două emisiuni de euro-obligațiuni, cu scadențe la 12 ani (750 milioane EUR), respectiv 20 de ani (1.25 miliarde EUR), la costuri medii anuale de 2.585%, respectiv 3.45%.
România va trebuie probabil să plătească mai mult decât Ungaria sau Cehia. Interes major, cu subscrieri de 5,3 miliarde de euro
loan2Interesul investitorilor a fost semnificativ, cu subscrieri de 5,3 miliarde de euro, în contextul în care România plătește dobânzi ridicate comparativ cu alte state cu ratinguri similare din Europa Centrală și de Est.
 
Șeful Trezoreriei Ministerului de Finante a declarat pentru Ştirile Pro TV că obligaţiunile sunt destinate atât investitorilor instituţionali, de tipul fondurilor de investiţii sau a fondurilor de pensii, cât şi investitorilor individuali.
 

Oferta a fost intermediată de un grup de bănci format din Barclays, ING, Societe Generale, Erste şi UniCredit.

Analistul economic Dragoş Cabat spune că banii sunt necesari pentru că România nu a atras suficiente fonduri europene. “Este bine că am ieşit din nou pe pieţele financiare internaţionale, prezenţa aceasta e importantă, dar trebuie spus că banii sunt necesari şi pentru că România nu a atras suficiente fonduri europene, în special pentru investiţii”, a declarat pentru Mediafax Dragoş Cabat.

“Avem nevoie de aceşti bani şi pentru a ne finanţa deficitele, dar sper ca Guvernul să-i folosească pentru investiţii. Este important, de asemenea, să atragem împrumuturi cu maturităţi cât mai mari, pentru a creşte ponderea datoriilor pe termene lumgi în totalul angajamentelor financiare”, a mai spus analistul.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)