Reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, ai bancilor comerciale si ai celor mai mari operatori de carduri din Europa s-au intalnit la simpozionul “EU platesc cu cardul”, organizat de publicatia BankingNews.ro, pentru a discuta despre efectele plafonarii comisionelor interbancare, masura ce va intra in vigoare la finalul acestui an.

Reprezentantul BNR, Ruxandra Avram, a tinut sa le atraga atentia bancilor ca pot oricand sa piarda “teren” in piata pe care activeaza. Domnia sa a reactionat la explicatiile oferite de banci si operatorii de carduri, care considera ca bancile mici au cel mai mult de suferit in urma masurii de plafonare a comisioanelor interbancare.

Cum vede BNR aceasta reglementare

“Daca incepem sa ne plangem si discutam despre iesirea de pe piata a unor banci mici, despre limitarea produselor si a dezvoltarii ulterioare, s-ar putea sa ajungem intr-o situatie pe care nu o vom mai putea controla. (…) Este foarte posibil ca, daca opozitia dumneavoastra de a dezvolta, de a cauta in continuare sursele necesare pentru a dezvolta, piata cardurilor va fi franata, sa nu cumva sa ne trezim in doi-trei ani cu banci din tari care sunt dezvoltate din perspectiva instrumentelor de plata electronica, care vor veni fara probleme, printr-o simpla notificare, sa-si prezinte serviciile pe teritoriul Romaniei”, a raspuns  Avram.

BNR: sunteti prestatori de servicii financiare, nu doar de carduri

“As vrea sa fim putin mai realisti si sa nu va uitati in oglinda ca fiind doar prestatori de servicii cu carduri. Sunteti prestatori de servicii financiare! Activitatea bancii nu este activitate de carduri, ci de prestare de servicii financiare si in bilanturile bancilor nu am vazut sa fie pierdere. In general sunt profituri, ceea ce inseamna ca, potrivit legislatiei, exista posibilitatea de a incrucisa activitatile la nivelul bancilor astfel incat banca sa devina profitabila”, a replicat Ruxandra Avram, sef serviciu in cadrul Directiei Stabilitate Financiara din BNR, in conferinta “EU platesc cu cardul”, organizata de www.bankingnews.ro

BNR cere bancilor sa fie pegatite pentru modificarile legislative

“Vreau sa atrag atentia ca, pana la a astepta sa se puna in aplicare regulamentul european, va trebui ca toti prestatorii de servicii de plata sa-si faca calculul foarte bine si studii, sa aplice metodologii de costuri reale si cu perspectiva de dezvoltare a instrumentului in viitor, pentru a evita o migrare masiva a prestatorilor de servicii de afara pe piata locala”, a punctat Avram.

Reprezentantul BNR a admis ca nu va fi usor iar reglementarea va presupune si costuri suplimentare pentru banci fata de pierderea provenita din reducerea comisioanelor, prin intocmirea de studii, rapoarte de cost periodice si la cererea Comisiei Europene, precum si metodologii de alocare a costurilor.

Dar este de datoria bancilor sa depaseasca aceste constrangeri impuse de legislatie, sa dezvolte segmentul de populatie caruia sa-i creasca apetenta pentru utilizarea cardurilor, precum si gradul de bancarizare, care se afla la un nivel redus in comparatie cu alte state UE.

“Cum constientizam populatia sa foloseasca un instrument facil, care nu-l impovareaza de grija de a-i fi furati banii in tramvaiul 21 din buzunarul din spate? Aici va fi marea arta. Daca nu cream o populatie care sa aiba o apetenta pentru aceste instrumente de plata, daca nu cream conditiile necesare pentru utilizarea instrumentului respectiv, adica retele extinse de sucursale ale institutiilor de credit, de echipamente postate peste tot in tara, inclusiv poate o impunere de catre Guvern a utilizarii de catre toti comerciantii, indiferent de nivel, a echipamentelor care sa permita utilizarea instrumentelor de plata, probabil ca nu veti putea atinge intr-adevar cumulul de resurse financiare care sa va ajute ulterior sa dezvoltati industria cardurilor mai departe”, a punctat reprezentantul bancii centrale.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)