69% din antreprenorii din România, aflaţi la început de drum, se folosesc de resurse proprii pentru a pune pe picioare un business propriu, potrivit studiului “Barometrul afacerilor de tip startup din România”. 69% dintre respondenţii participanţi la studiu au indicat fondurile proprii, inclusiv împrumuturi de nevoi personale şi salariul încasat dintr-un alt loc de muncă decât startup-ul, ca fiind cea mai importantă sursă de finanţare. Pe următoarele două locuri se situează fondurile europene şi finanţările nerambursabile oferite de statul român, familia şi prietenii reprezentând doar a patra cea mai importantă sursă pentru startup-urile locale.

Cei mai mulţi antreprenori aflaţi la început de drum dedică 10 ore afacerii lor în fiecare zi, ceea ce indică faptul că lucrează cu 21% mai mult decât angajaţii cu normă întreagă din România.

Potrivit aceluiaşi studiu, 38% dintre antreprenorii respondenţi au un venit lunar situat sub 500 EUR, iar 11% depăşesc nivelul de 2.000 EUR pe lună. În România, venitul mediu net în luna noiembrie 2015 s-a ridicat la 432 EUR. Continuarea procesului de relaxare fiscală este important pentru 46% dintre antreprenori, 26% dintre respondenţi îşi doresc o relaxare fiscală care să vizeze numai startup-urile, în timp ce 20% consideră că o relaxare fiscală generală la nivelul firmelor ar avea cel mai mare impact în susţinerea antreprenorilor.

În topul măsurilor de urmat de către autorităţi pentru a susţine iniţiativa antreprenorială intră şi reducerea birocraţiei (14%), crearea mai multor programe de finanţare pentru startup-uri din Fonduri Europene sau fonduri nerambursabile din partea statului român, dar şi crearea unor instituţii care să sprijine în mod real startup-urile prin consultanţă, spaţii de lucru, incubatoare de afaceri administrate şi finanţate de stat; un e-ghişeu funcţional şi digitalizarea instituţiilor.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)