Organizația Salvați Copiii atrage atenția asupra faptului că proiectul de lege pentru darea în plată, trimis spre reexaminare Parlamentului, de Președintele României, vulnerabilizează o dată în plus categoriile sociale aflate în situații de dificultate, în special cele nevoite să își crească și îngrijească în condiții locative improprii copiii.

În prezent, peste 40% dintre copiii care au vârsta sub 15 ani trăiesc în locuințe fără acces la apă curentă, baie sau duș. Deși proiectul de lege este menit, conform expunerii de motive a inițiatorului, să asigure ”protejarea dreptului la locuința familială a debitorului”, documentul nu beneficiază de o analiză clară a modului în care vor fi evaluate condițiile de creditare în vederea cumpărării de locuințe, nici câte dintre familiile de tineri vor putea să îndeplinească aceste condiții și ce măsuri de sprijin și monitorizare vor fi avute în vedere, pentru familiile cu copii care vor alege transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat.

”Miza contractului de credit, locuința, constituie una din condițiile fundamentale de a accede la un standard decent de viață, lipsa acesteia echivalând cu punerea în pericol a drepturilor socialeconomice și, în mod special, a drepturilor copilului. Mai mult, este știut faptul că lipsa perspectivelor unei locuiri adecvate va influența negativ starea demografică a populației”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România. În prezent, datele statistice relevante pentru acest domeniu sunt îngrijorătoare pentru România:

Creșterea ratei de supraaglomerare a locuințelori· – 52,3% pentru țara noastră, în comparație cu 16,9% în UE.

În acest sens, 69,1% dintre cetățenii români între 15 și 29 de ani trăiesc în locuințe supraaglomerate (26,6% media europeană pentru această categorie de vârstă).

În locuințe formate din două camere, trăiesc 40% din familiile cu trei persoane, 32%· de familii cu patru persoane, 20% de familii cu cinci persoane şi 20% familii cu șase persoane.

36,4% dintre români trăiesc în locuințe fără baie sau duș. Procentul ajunge la 39,3%· în rândul copiilor sub 15 ani;

36,9% dintre români trăiesc în locuințe fără acces la apă caldă. Procentul ajunge la· 40,2% în rândul copiilor sub 15 ani.

Jumătate dintre copiii români (1.900.000) se află în risc de sărăcie sau excluziune socială.

Salvați Copiii atrage atenția asupra faptului că această situație, care exprimă în fapt lipsa resurselor financiare pentru mai mult de jumătate din populația României, se va adânci în cazul adoptării proiectului de lege, prin apariția inevitabilă a următoarelor consecințe:

  • înăsprirea condițiilor de creditare ipotecară;·  creșterea vârstei medii la care se poate accesa un credit de la 34 la 42 de ani,· amânând pentru mulți dintre cei care aparțin generației actuale de 25-35 de ani, decizia de a constitui o familie sau de a avea copii;
  • accentuarea prudențialității sectorului bancar prin impunerea unui avans de cel· puțin 30-40%, față de 10-15% cerut în prezent;
  • dispariția programului ”Prima Casă”, garanția statului anulându-se prin mecanismul· dării în plată. Acest program și-a dovedit utilitatea socială dacă ținem seama de numărul foarte mare de credite (159.106 de clienţi)viii, care au o rată de neperformanta de 0,04%.
  • descurajarea investițiilor în piața imobiliară și creșterea prețurilor în acest sector.

 

”Vulnerabilitatea tinerilor în fața sărăciei și a riscului de excluziune socială se va reflecta în imposibilitatea de a-și valorifica potențialul și de a contribui la dezvoltarea acestei țări”, a adăugat Gabriela Alexandrescu.

În scrisorile trimise în atenţia preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, ai Partidului Naţional Liberal şi Partidului Social Democrat din România, Primului Ministru şi Preşedintelui României, Salvați Copiii reamintește faptul că principiul interesului superior al copilului, consacrat constituțional și instituit prin Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prevalează în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autorităţile publice și reprezintă o regulă de procedură.

Din acest motiv, Salvați Copiii consideră că această propunere legislativă trebuie însoțită de argumente responsabile prin indicarea modului în care ea susține viața de familie, apără interesul superior al copilului și contribuie la reducerea și prevenirea sărăciei în România.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)