Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, si ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, sunt asteptati, astazi, 9 decembre, la audieri in Comisia de buget-finante din Senat, care ancheteaza activitatea CEC Bank. Discutiile cu presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, au fost programate la ora 11.00, la 12.30 urmand sa fie audiat Nicolae Cinteza, iar la 13.30, ministrul de Finante, Daniel Chitoiu.

Presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Cosmin Nicula, a precizat vineri pentru Mediafax ca documentele cerute de comisie au fost trimise si urmeaza sa fie analizate de senatori, incepand de luni.

Cosmin Nicula a tinut sa precizeze ca ancheta facuta de Comisia de buget-finante nu vizeaza creditul luat de Ioana Basescu pentru achizitionarea terenului din Calarasi: “Nu discutam despre terenul Ioanei Basescu, aceasta comisie are rolul de a analiza activitatea manageriala a CEC Bank. Eu nu am in vedere analizarea creditelor date de catre CEC persoanelor fizice sau juridice din Romania, pe mine ma intereseaza activitatea manageriala a conducerii acestei institutii”.
Despre faptul ca infiintarea comisiei a avut legatura cu scandalul creditului luat de Ioana Basescu de la CEC Bank, Cosmin Nicula a comentat: “Ne-am sesizat tocmai in urma ultimelor evenimente pe care le-am vazut pe televizor. Trebuie sa tinem cont de faptul ca CEC este o banca a statului roman, cu capital integral romanesc, si mi se pare absolut normal ca ei sa vina sa dea niste explicatii unei comisii parlamentare”, a spus Nicula.

El a mai aratat ca toate concluziile comisiei vor fi cuprinse intr-un raport care va fi prezentat pana pe data de 18 decembrie Biroului Permanent al Senatului. Presedintele comisiei a mai mentionat ca in raport nu se vor face recomandari, acesta fiind atributul conducerii Senatului.

“Eu nu pot sa fac recomandari, nu imi permite Regulamentul Senatului. Decizia aceasta o ia Biroul Permanent al Senatului, urmare a raportului pe care eu o sa il depun. Senatul poate sa decida mai departe ce va face cu acest raport. Nu stiu ce decizie vor lua colegii mei”, a spus Cosmin Nicula.

El a mai aratat ca CEC Bank este subordonata, intr-adevar, Ministerului de Finante, dar “si Ministerul de Finante face parte dintr-un Guvern care vine in fata Parlamentului sa dea, din cand in cand, niste explicatii”.

Fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu, Ioana, a achizitionat un teren in judetul Calarasi, cu un credit facut la CEC Bank. Plenul Senatului a aprobat, la mijlocul lunii noiembrie, initierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC – Bank S.A de catre Comisia pentru buget-finante.

Membrii Comisiei de buget din Senat, care ancheteaza activitatea manageriala a CEC Bank, au decis, ulterior, sa solicite bancii transmiterea, pana in data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate in conditii speciale, incepand cu anul 2011.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)