Platile electronice trec printr-o schimbare semnificativa datorita noilor tehnologii – contactless, mobile, dispozitive wearble, incorporate in diverse obiecte vestimentare, dar sufera din cazuza dezoltarii noilor metode de furt de identitate ce afecteaza viata clientilor, a procesatorilor, dar si a bancilor. Despre toate acestea am vorbit la Conferinta ”Banking Innovation Lab.”, patronata de publicatia online www.BankingNews.ro.

Participantii la aceasta discutie captivanta au fost: Septimiu Tulpan – ARB, Ana Maria Pochi – MasterCard, Eliante Andrei – BearingPoint, Elena Ungureanu – Visa, Razvan Grigorescu – ARB, Cristian Mustata – BCR, Lucian Postelnicu – Banca Transilvania si Diana Andrei – Bancpost.

Bancile clasice vor mai ramane in mediul rural sau zonele slab dezvoltate economic

In Romania, aplicatiile tehnologice din industria bancara difera foarte mult intre urban si rural sau intre diferite regiuni istorice, a declarat Septimiu Tulpan Presedintele Comisiei de Carduri din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor.

“Cei din marile aglomerari urbane si cei din zonele mai dezvoltate din punct de vedere al businessului vor adopta mai repede noile tehnologii.

In timp ce zonele rurale sau zonele mai slab dezvoltate din punct de vedere al industriilor si serviciilor vor adopta mult mai greu aceste noi solutii. Si banca clasica, cu sucursala cu oameni, va ramane inca o perioada lunga in aceste zone”, a precizat Septimiu Tulpan.

 In viitor cardurile clasice vor disparea

Toata lumea este la ora actuala preocupata de telefonul mobil, deci automat ii convine ca si telefonul mobil sa devina un instrument de plata de oriunde s-ar afla, a aratat Septimiu Tulpan.

“In acest moment securitatea pe telefoanele mobile este destul de slaba. Personal sunt reticent la securitatea tranzactiilor pe telefonul mobil”

El a precizat ca in viitorul apropiat va exista un “plastic” (asa cum este cardul de sanatate) cu un cip, in care utilizatorul sa incarce diverse produse de la banci si pe care sa-l poata utiliza pentru efectuarea diverselor plati.

Ca si in cazul banilor, cardurile clasice nu vor disparea dar se vor schimba foarte mult este de parere Septimiu Tulpan, Presedintele Comisiei de Carduri din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor:

“Foarte multi romani care desi au multe carduri de la mai multe banci prefera sa plece in strainatate si cu cash. Oricat de avansata va fi tehnologia totusi oamenii au o anumita reticenta. Asa cum nici banul, pe hartie, nu a disparut asa nici cardul fizic nu va disparea dar se va schimba foarte mult”, a concluzionat oficialul ARB.

 

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)