Echilibrarea raportului dintre credite si depozite, cresterea volumului creditelor noi si reducerea vizibila a dobanzilor sunt semnale ale apropierii unui nou ciclu de crestere a intermedierii financiare, considera Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank.

„Exista semne ca varful contractiei ciclului financiar se apropie de final si exista argumente pentru revenirea increderii in economie. Reducerea dobanzilor si mentinerea lor la un nivel redus indica faptul ca ne putem astepta la inceperea ciclului de crestere a creditarii“, a declarat Sergiu Oprescu la seminarul EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR, ARB si Apha Bank, citat de Ziarul Financiar.

El a mentionat ca fiind semne ale sfarsitului contractiei financiare echilibrarea raportului dintre credite si depozite si cresterea creditelor noi. Depozitele au depasit anul acesta pentru prima data dupa sapte ani volumul creditelor acordate de banci. Depozitele insumau in octombrie 218 miliarde de lei, iar creditele ajungeau la 214 miliarde de lei.

Bancile au fost nevoite sa se bazeze mai mult pe finantarea locala in conditiile in care au pierdut o parte din liniile de finantare din strainatate. La echilibrarea acestui raport a contribuit si scaderea crediarii. Stocul de credite s-a redus cu 3% in ultimul an, in timp ce depozitele au crescut cu 5%.

Sergiu Oprescu spune totusi ca se observa o stabilizare a creditului corporate, in timp ce pe segmentul de retail prabu­sirea creditului de consum a fost compensata de cresterea finantarilor imobiliare. Creditele pentru achizitia de case insumau doar 5 mld. euro din cele 25 mld. euro credite acordate persoanelor fizice la inceputul crizei. Acum stocul aproape s-a dublat, vanzarile din ultimii ani fiind sustinute de programul guvernamental Prima casa.

„Efectul scaderii creditului de consum a fost amortizat de expansiunea creditului pentru locuinte. Ponderea mica a creditului ipotecar in 2008 a fost un avantaj. Ceea ce era risc pentru ceilalti pentru sistemul bancar romanesc  a devenit un medicament“, a concluzionat seful Alpha Bank.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)