Îmbunătățirea considerabilă a accesului populației la creditare, vizibilă începând cu anul 2013, de când s-a putut observa faptul că persoanele cu salariu mediu au devenit eligibile pentru contractarea de împrumuturi ipotecare în condiții de prudențialitate, este unul dintre elementele care au generat etapizat în ultimii ani  creșterea pieței imobiliare, a precizat Sergiu Oprescu, președintele Alpha Bank și președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor, în cadrul celei de-a XVIII ediții a Seminarului EU – COFILE.

În opinia sa, programul guvernamental Prima Casă a avut un impact major de-a lungul celor 10 ani care s-au scurs de la criza financiară, dar mai cu seamă în prima parte a perioadei respective. ”În primii ani, Prima Casă a fost motorul de creștere a creditului ipotecar, însă începând cu anul 2016 împrumutul ipotecar standard a preluat ștafeta. Este posibil ca în scenariul în care programul Prima Casă nu ar fi existat să ne fi confruntat cu o scădere mult mai abruptă a creditării ipotecare și apoi cu o revenire care s-ar fi întins pe o perioadă mult, mult mai mare”, a menționat Sergiu Oprescu.

creditare-prima-casa-oprescu

Bancherul a identificat, în prezentarea susținută în cadrul evenimentului organizat de Asociația Română a Băncilor, Banca Națională a României și Alpha Bank, trei lecții determinate de criza financiară din 2008 pentru creditarea ipotecară, făcând referire la faptul că a crescut prudența în acordarea acestui tip de finanțare; produsul a fost rezilient din punct de vedere al riscului și un adevărat motor al creditării post criză; creditul ipotecar are în continuare potențial de creștere, iar emiterea obligațiunilor ipotecare va contribui la finanțarea acestei creșteri.

Sergiu Oprescu a arătat că actualele condiții locative ale românilor constituie premisa continuării trendului ascendent al creditării ipotecare. ”Există un potențial semnificativ de dezvoltare a pieței creditului ipotecar. Ponderea creditelor pentru locuințe în Produsul Intern Brut este de 8%, față de o medie a țărilor din regiune de 16%. Populația din țara noastră locuiește în gospodării suprapopulate, România având cea mai mare rată de suprapopulare din Uniunea Europeană – 47%. Deci, practic, este clar faptul că revenirea pieței rezidențiale este susținută de avansul cererii de locuințe, în condițiile în care populația locuiește în gospodării suprapopulate și datorită îmbunătățirii considerabile a accesului populației la creditare”, a menționat președintele Alpha Bank.

Dezvoltarea agresivă a portofoliului de împrumuturi ipotecare nu pare un deziderat periculos pentru bancheri, în condițiile în care majoritatea covârșitoare a acestor finanțări se acordă pentru cumpărarea primei locuințe, iar istoria ultimilor ani arată că rata de neperformanță a creditelor ipotecare este mult inferioară față de alte tipuri de produse. Singurul aspect care se conturează a fi motiv de îngrijorare este legat de faptul că evoluția pozitivă a economisirii interne din ultimii 10 ani (+30 miliarde de euro) a condus la întărirea finanțării bazată pe depozite. Problema apare din riscurile considerabile determinate de ecartul mult prea mare dintre maturitatea medie a depozitelor (puțin peste 4 luni) și perioada de rambursare a unui credit ipotecar (care se poate întinde și pe 35 de ani) este mult prea mare.

neperformanta-ipotecar-oprescu

”Se observă în continuare nevoia de instrumente pe termen lung pentru susținerea finanțărilor imobiliare. Putem administra acest risc prin intermediul obligațiunilor ipotecare. Este forma prin care am putea crește finanțarea ipotecară și să eliminăm riscurile generate de decalajul de maturitate dintre produsele de economisire și cele de creditare”, a menționat oficialul Asociației Române a Băncilor. Obligațiunile ipotecare în Uniunea Europeană reprezintă o piață de 2 trilioane de euro, aproape o treime din creditarea ipotecară finanțându-se la nivel european prin emisiuni de obligațiuni ipotecare.

Prețurile locuințelor, mai mici cu 39% față de anul 2008. Creșterile din ultima perioadă nu au depășit nivelul de alertă

Perioada 2009 – 2014 a consemnat 6 ani de scăderi consecutive pentru prețurile de piața imobiliară. Graficul prezentat de Sergiu Oprescu ne arată că valoarea unei case era în 2014 la jumătate față de 2008. Îmbucurător este faptul că prețurile au început să crească din 2015 și, luând în calcul faptul că 2018 este un an de majorare a prețurilor de pe piața imobiliară, ne raportăm deja la o perioadă de 4 ani. De asemenea, important este că aceste creșteri sunt sub pragul de alertă CE (6% pentru cresteri reale). Totuși, trendul ascedent înregistrat în intervalul 2015 – 2018 nu a fost suficient pentru recuperarea declinului din perioada anterioară, prețurile fiind în continuare mai mici cu 39% față de nivelul din 2008.

pretul-locuintelor-oprescu
Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)