Profitul grupului bancar francez Societe Generale a scazut cu 88,6% in trimestrul patru din 2011, iar conducerea a confirmat ca nu va distribui dividende pentru exercitiul financiar 2011. In perioada octombrie-decembrie 2011 profitul net a scazut la 100 milioane de euro (131 milioane de dolari), de la 874 milioane de euro in perioada similara din 2010, in timp ce analistii se asteptau la un castig de 190 milioane de euro.

Profitul operational a ajuns la 534 milioane de euro, de la 1,32 miliarde de euro in trimestrul patru din 2010, dupa deprecierea cu 75% a obligatiunilor suverane elene detinute. Totusi a doua banca din Franta a informat ca a indeplinit la 31 decembrie 2011 noile cerinte Basel III privind capitalul, cu sase luni mai devreme, inregistrand un indice de baza de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de 9%.

Divizia de investitii a SocGen a inregistrat pierderi de 482 milioane de euro deoarece criza datoriilor din Europa a afectat tranzactiile, iar banca a vandut si a depreciat activele cu probleme. Bancile franceze sunt afectate de criza datoriilor din Europa deoarece detin datorie publica si privata de 620 miliarde de dolari in Grecia, Portugalia, Irlanda, Italia si Spania, conform datelor Bancii Reglementelor Internationale (BIS).

Din cauza pierderilor inregistrate in Grecia, principalele banci din Franta, BNP Paribas, Societe Generale SA si Credit Agricole SA, au renuntat la active de aproximativ 300 miliarde de euro si au redus cel putin 5.600 de locuri de munca pentru a face fata noilor reglementari privind capitalul.

Societe Generale si Credit Agricole detin subsidiare neprofitabile in Grecia. Si rivala BNP Paribas a anuntat scaderea profitului in trimestrul patru din 2011 cu 51%, din cauza deprecierii obligatiunilor elene detinute. Banca ‘a reusit sa gestioneze impactul crizei de pe pietele financiare si monetare’, a afirmat directorul general Jean- Laurent Bonnafe, adaugand ca BNP Paribas este ‘bine pozitionata’ pentru a continua finantarea clientilor, dupa deprecierea cu 75% a obligatiunilor suverane elene detinute.

Grupul Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din zona euro. Grupul are peste 160.000 de angajati in toata lumea, pe trei activitati cheie: Retail banking si servicii financiare, Global Investment Management & Services, Corporate & Investment Banking.

In Romania, BRD-Groupe Societé Generale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor si are cea de-a doua capitalizare bursiera la Bursa de Valori Bucuresti. BRD – Groupe Societe Generale a raportat un profit net de 382 milioane lei (90,8 milioane euro) pentru primele noua luni ale anului 2011, in scadere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului 2010.

SURSA: Agerpres

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)