Principalul grup de lobby din Spania a avertizat că economia ar putea înregistra un declin de până la 9% în 2020, dacă restricţiile se extind dincolo de luna mai, dar anul viitor s-ar putea înregistra o creştere de 5,2%.

Conform raportului publicat miercuri de Asociaţia de afaceri CEOE, în 2020, PIB-ul Spaniei s-ar putea contracta cu 5% – 9%, trimiţând până la 800.000 de persoane în şomaj, în funcţie de momentul ridicării restricţiilor.

Şi Guvernul spaniol se aşteaptă la recesiune în acest an, dar nu a publicat încă previziunile, potrivit Agerpres.

Asociaţia cere Guvernului să permită companiilor să amâne plata taxelor, pentru a preveni noi pagube şi a permite o redresare rapidă a economiei.

Guvernul condus de Pedro Sanchez a aprobat marţi prelungirea stării de alertă până cel puţin pe 26 aprilie, astfel că vor fi menţinute restricţiile de deplasare şi măsurile de izolare, inclusiv închiderea spaţiilor publice şi private.

Datele oficiale publicate de autorităţile de la Madrid arată că aproape 900.000 de spanioli şi-au pierdut locurile de muncă după introducerea măsurilor de izolare, menite să oprească răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19), la mijlocul lunii martie.

În martie, numărul şomerilor înregistraţi oficial în Spania a urcat la 3,5 milioane, cel mai ridicat nivel din aprilie 2017. Aceste date nu includ toate noile locuri de muncă pierdute deoarece nu toţi angajaţii s-au înregistrat oficial ca fiind şomeri.

Numărul total al deceselor cauzate de noul coronavirus a ajuns miercuri la 14.555, în timp ce numărul total al cazurilor de infectare detectate a ajuns la 146.690.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)